Cifrele bugetului înainte de rectificare - Veniturile sunt cu 10% mai mici față de cele programate, dar și cheltuielile au fost ținute sub control. Prelungirea facilității pentru firme, de a amâna plata obligațiilor fiscale, poate afecta însă veniturile

Cifrele bugetului înainte de rectificare - Veniturile sunt cu 10% mai mici față de cele programate, dar și cheltuielile au fost ținute sub control. Prelungirea facilității pentru firme, de a amâna plata obligațiilor fiscale, poate afecta însă veniturile
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 nov 2020

Guvernul pregătește rectificarea bugetară de luna aceasta de pe o poziție relativ stabilă, potrivit datelor pentru primele nouă luni ale anului, analizate de Profit.ro. Veniturile s-au situat sub programul stabilit, reprezentând 90% din ce a planificat statul, însă și cheltuielile au fost ținute sub control, tot la circa 90% din suma programată. Astfel, deficitul bugetar s-a situat pentru perioada ianuarie-septembrie la 67,3%, deși era programat să se situeze la 77,1 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Un potențial impact negativ în venituri la rectificare ar putea veni, însă, de pe urma deciziei autorităților de a extinde până la finalul lunii septembrie facilitatea firmelor de a putea amâna, fără dobânzi și penalități și fără riscul de executare silită, plata obligațiilor fiscale. La rectificarea din august, când posibilitatea de a amâna obligații fiscale ar fi trebuit să se încheie în octombrie, Finanțele au prevăzut venituri de 7 miliarde de lei din recuperarea în acest an a unei părți a sumelor amânate. Guvernul a prelungit însă până la 25 decembrie facilitatea și a introdus și un mecanism de eșalonare avantajos în acest scop, astfel că nu va mai încasa anul acesta cele 7 miliarde și, cel mai probabil, o parte din obligațiile scadente în octombrie și noiembrie.

Ministrul Finanțelor a anunțat ieri că va prezenta rectificarea bugetară în această săptămână.

Pentru întreg anul, ținta de deficit bugetar este de 91 miliarde de lei, 8,6% din PIB, aproape dublu față de 48,3 miliarde de lei anul trecut și de trei ori mai mare raportat la 26,9 miliarde de lei în 2018.

EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADET

Deficitul deja realizat, de 67,3 miliarde de lei, este extrem de ridicat raportat la situația ultimilor ani și reflectă impactul economic al măsurilor luate de autorități pentru combaterea epidemiei de coronavirus, precum și eforturile de a susține, în principal, sistemul de sănătate și mediul de afaceri.

Situația veniturilor/cheltuielilor în primele nouă luni ale anului

  Venituri
realizate
mld. lei
Venituri
program
mld. lei
% Cheltuieli
realizate
mld. lei
Cheltuieli
program
mld. lei
% Deficit
realizat
mld. lei
Deficit
program
mld. lei
%
T3 81,47 88,34 92,22 103,58 115,30 89,84 22,12 26,96 82,03
T2 74,02 81,19 91,17 101,13 114,36 88,43 27,11 33,17 81,73
T1 72,24 83,10 86,94 90,30 100,04 90,27 18,06 16,94 106,61
9 luni 227,72 252,62 90,14 295,01 329,70 89,48 67,29 77,07 87,31

sursă date: Ministerul Finanțelor

Prioritățile rectificării sunt, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, sănătatea, investițiile și asigurarea independenței financiare a României.

"Urmează discuția despre rectificarea bugetară și vă voi prezenta lucrurile în câteva zile. Avem execuția pentru luna octombrie pentru fiecare ordonator de credite în parte. Am primit nevoile de finanțare pentru fiecare ordonator de credite în parte și vom pregăti rectificarea bugetară care o să fie gata în a doua săptămână a lunii noiembrie. Obiectivele, bineînțeles sunt menținerea deficitului, anunțat în luna august, cu tendința de consolidare pentru anii următori. Veniturile la buget ne dau încredere că putem face acest lucru în această perioadă. Obiectivele sunt, bineînțeles, menținerea deficitului anunțat în luna august, cu tendința de consolidare pentru anii următori. Veniturile la buget ne dau încredere că putem să facem acest lucru în această perioadă. Repet, prioritățile au fost în acest an și rămân și în perioada următoare: sănătate, investiții, asigurarea independenței financiare a României. De aici pornim, în tot acest an acestea au fost prioritățile, de aici pornim și rectificarea bugetară și de aici pornesc toate scenariile pentru 2021 și până în 2023. Este important să știți acest lucru", a declarat, luni, Cîțu.

Problema bugetară a facilității de amânare a plății obligațiilor fiscale

La finele lunii septembrie, conform celor mai recente date disponibile, totalul obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza facilităților acordate de Guvern în luna martie, se situa la 16,15 miliarde lei. Începând din martie, soldul sumelor declarate la ANAF dar neachitate a scăzut într-o singură lună, în iunie, când Guvernul a decis chiar pe data de 25 iunie, când facilitatea fiscală expira, să o extindă. Facilitatea a fost prelungit din nou pănă la 25 decembrie, iar Guvernula introdus și un nou mecanism de eșalonare la plată, pe 12 luni, fără garanții și cu rate variabile.

EXCLUSIV Retailerul de modă LPP, cel mai mare din Polonia, și-a dublat capacitatea de depozitare din România, pe fondul COVID-19, printr-un contract cu belgienii de la WDP CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Retailerul de modă LPP, cel mai mare din Polonia, și-a dublat capacitatea de depozitare din România, pe fondul COVID-19, printr-un contract cu belgienii de la WDP

Rectificarea bugetară din august prevedea ca ANAF să recupereze anul acesta 7 miliarde de lei din sumele amânate la plată. Guvernul considera atunci că facilitatea va expira pe 25 octombrie, ceea ce ar mai fi dat ANAF timp să recupereze din bani. De asemenea, fara facilitate de amanare, firmele, care au amânat în lunile iulie, august și septembrie plata a 6 miliarde de lei, ar fi plătit în octombrie și noiembrie datoriile lunare, de asemenea prinse în buget.

"Suplimentar, ca urmare a posibilității amânării de la plată a unor obligații fiscale conform prevederilor OUG nr.29/2020 cu modificările și completările ulterioare, conform analizei ANAF, la nivelul economiei, până la sfârșitul anului 2020 pot fi recuperate 7 miliarde lei de la agenții economici (0,9 miliarde lei impozit pe profit și impozit pe venitul microîntreprinderilor, 0,4 miliarde lei impozit pe venit, 2,9 miliarde lei TVA, 0,2 miliarde lei accize, 2,6 miliarde lei contribuții bugetele de asigurări sociale)", prevedea proiectul rectificării din august.

Luna Suma totală
amânată la plată
septembrie 16,15
miliarde lei
august 14,4
miliarde lei
iulie 12,5
miliarde lei
iunie 10,2
miliarde lei
mai 11,7
miliarde lei
aprilie 11,1 
miliarde lei
martie 7,7
miliarde lei

sursă date: Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
deficit bugetar
rectificare
pib
guvern