Ciolacu despre legea antievaziune și pragul majorat la 1 milion de euro: Dacă Parchetele spun că nu este bine, putem modifica

Ciolacu despre legea antievaziune și pragul majorat la 1 milion de euro: Dacă Parchetele spun că nu este bine, putem modifica

Inquam Photos / George Calin

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 dec 2023

Legea cu măsuri antievaziune inițiată de Marcel Cioacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL, ar putea fi modificată dacă experți din domeniul justiției consideră că sunt necesare schimbări, a declarat premierul Marcel Ciolacu. Proiectul liderilor coaliției de guvernământ a fost slăbit semnificativ prin amendamente depuse de senatori PSD și care vor permite unui număr mai mare de evazioniști să scape de urmărirea penală plătind doar prejudiciul cu unele penalități, în timp ce la DNA și DIICOT ar ajunge mai puține cazuri de evaziune, relevă datele analizate de Profit.ro. Principala modificare adusă prin amendamente în Parlament, despre care Profit.ro a scris, este un amendament ar urcă de la 100.000 de euro la 1 milion de euro pragul până la care un evazionist poate plăti prejudiciul, plus o sumă suplimentară, pentru a scăpa de închisoare.

"Daca experții consideră, o să schimbăm. Dacă de la parchete nu e bine, nu am nicio problemă să o modficăm", a declarat premierul.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul legislativ inițiat de liderii PSD, Marcel Ciolacu, și PNL, Nicolae Ciucă, și care prevede majorarea unor pedepse pentru fapte de evaziune a fost adoptat de Parlament, prin votul final al deputaților, la mai puțin de 24 de ore după ce a trecut de Senat, unde, cum a anunțat Profit.ro, la un prim vot fusese respins. 

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la intenția de a restricționa regimul microîntreprinderilor în funcție de afacerile pe care le au afiliații, inclusiv rudele antreprenorilor

Marcel Ciolacu a avut în ultima perioadă un discurs vehement împotriva fenomenului evaziunii, iar modificările aduse de PSD proiectului și votate inclusiv de PNL sunt în contradicție cu intențiile enunțate categoric de liderul PSD.

Situația sesizărilor penale făcute de ANAF

ANAF a sesizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri anul trecut, pentru prejudicii cauzate statului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Sesizările penale au urmat unor controale Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238. Media pentru cazurile de sesizări penale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce înseamnă că, potrivit amendamentelor aduse în Parlament legii Ciolacu-Ciucă, adoptată controversat de către întregul Legislativ în mai puțin de 24 ore, îi poate scăpa de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune.

eFactură - ANAF și Ministerul Finanțelor organizează în decembrie două webinarii pe această temă CITEȘTE ȘI eFactură - ANAF și Ministerul Finanțelor organizează în decembrie două webinarii pe această temă

Principala modificare adusă prin amendamente de către parlamentari ai PSD (cu susținerea PNL), anunțată de Profit.ro, prevede majorarea plafonului maxim al prejudiciului adus bugetului de la 100.000 de euro la 1 milion de euro, în cazurile de evaziune în care făptuitorul poate scăpa de pedeapsă dacă achită prejudiciul, și o sumă în plus, de la 15% la 100%, în funcție de etapa urmăririi în care plătește.

De ce este important: Rolul sancțiunilor cu închisoarea în cazul faptelor penale de evaziune este de a descuraja alte astfel de acțiuni. Opțiunea dată acum celor care comit fapte de evaziune de a evita închisoarea dacă sunt prinși și plătesc prejudiciul (plus dobânzi, penalități și o sumă în plus, de la 15% la 100%) nu va descuraja evaziunea, ci din contră, întrucât este doar o opțiune acordată evazioniștilor de a evita închisoarea. Inițiatorii argumentează că astfel vor ajunge mai mulți bani la buget, deși nu prezintă o estimare în acest sens, în timp ce, dacă acțiunea lor slăbește efectul legii de a descuraja evaziunea și se amplifică fenomenul, Guvernul ar putea pierde mult mai mulți bani.

Potrivit datelor prezentate mai jos, în activitatea de inspecție fiscală, ANAF a formulat în 2022 un număr de 238 de sesizări penale, cu o valoare totală de 457,2 milioane de lei (92 milioane euro). Rezultă astfel o medie a cazurilor de 386.500 euro.

ANAF a efectuat în noiembrie aproximativ 4.000 acțiuni de control fiscal și alte aproape 4.000 de controale antifraudă, cu implicații fiscale de peste 660 milioane lei CITEȘTE ȘI ANAF a efectuat în noiembrie aproximativ 4.000 acțiuni de control fiscal și alte aproape 4.000 de controale antifraudă, cu implicații fiscale de peste 660 milioane lei

În ce privește Antifrauda, numărul sesizărilor penale a fost de 194, cu o valoare totală a prejudiciilor de 575,5 milioane de lei (115,8 milioane euro). Media s-a situat la 596.800 euro.

Rezultă, astfel, că ar fi afectate cele mai multe cazuri de sesizare penală din activitatea ANAF.

"Daca experții consideră, o să schimbăm. Dacă de la parchete nu e bine, nu am nicio problemă să o modficăm", a declarat premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
ciuca
evaziune
anaf
antifrauda
inspectie fiscala