Concurența amendează notari

Concurența amendează notari
scris 23 ian 2018

Consiliul Concurenței a sancționat cu amenzi în valoare totală de 2,8 milioane lei (aproximativ 600.000 euro) Camera Notarilor Publici Suceava și 72 de notari publici din Suceava și Botoșani, membri ai acestei organizații, pentru stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al ministrului Justiției.

Notarii publici din județele Suceava și Botoșani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte și proceduri notariale, diferențiate pentru fiecare dintre județele Suceava și Botoșani, conform Consiliului.

Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitată, potrivit sursei citate, de către Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale către notarii activi, în special prin e-mail, dar și direct, în cadrul unor reuniuni special convocate. De asemenea, ele au fost afișate pe website-ul Camerei Notarilor Publici Suceava și transpuse într-o aplicație informatică.

Tăriceanu: Impozitul pe venitul global rămâne, dar nu pot da un termen pentru introducerea lui CITEȘTE ȘI Tăriceanu: Impozitul pe venitul global rămâne, dar nu pot da un termen pentru introducerea lui

Ca urmare, în județele Suceava și Botoșani, onorariile minimale au fost puse în practică de toți notarii publici, intrați în profesie anterior declanșării investigației, cu excepția unuia care s-a delimitat public de această practică ilegală (după punerea în aplicare). De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la înțelegere și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bază.

La sfârșitul anului 2017, Consiliul Concurenței a finalizat o altă investigație privind posibile practici anticoncurențiale ale Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizație. UNNPR s-a angajat că va înlătura restrângerile concurențiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale. De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului Justiției propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurențial și includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale.

Consiliul Concurenței și Ministerul Justiției vor colabora și monitoriza implementarea angajamentelor privind liberalizarea unor onorarii pentru anumite categorii de acte și servicii notariale, prin punerea în aplicare a dispozițiilor art. 66 alin. (2) din Legea nr. 36/1995 a notarilor publici și a activității notariale. În același timp, Autoritatea de Concurență va efectua monitorizarea angajamentelor în cazul modificărilor aduse Codului Deontologic prin Hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
notarii
consiliul concurentei