Costurile cu forța de muncă ale firmelor din România mențin cel mai rapid ritm de creștere din UE

Costurile cu forța de muncă ale firmelor din România mențin cel mai rapid ritm de creștere din UE
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 mar 2019

Costurile orare cu forța de muncă ale companiilor din România au avut, și în ultimul trimestru al anului trecut, cea mai substanțială creștere din Uniunea Europeană, 13,1% în ritm anual, de aproape 5 ori mai mare față de cea de 2,8% consemnată la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de biroul de statistică Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ritmul de creștere a fost însă mai mic decât în cele două trimestre anterioare, când costurile cu forța de muncă ale firmelor din România, cele mai mari din UE, au urcat cu 15,5%, respectiv 13,9% față de anul precedent.

Conform clasificării Eurostat, cea mai mare creștere a costurilor cu forța de muncă din România, de 16,7%, a fost în sectorul construcțiilor (unde recent a fost introdus un salariu minim de 3.000 lei), în timp ce în servicii și industrie avansul a fost de 10,4%, respectiv 8,9%.

România este urmată, în funcție de avansul costului orar cu forța de muncă în trimestrul al patrulea, de Letonia și Portugalia, cu creșteri de 11,8%, respectiv 10,3%. Singura țară din UE unde costul cu forța de muncă a scăzut este Malta, cu un declin de 0,5% față de ultimul trimestru din 2017.

FOTO Trump a postat o imagine cu un cec de donație de 100.000 de dolari din salariu către Departamentul de Securitate Internă CITEȘTE ȘI FOTO Trump a postat o imagine cu un cec de donație de 100.000 de dolari din salariu către Departamentul de Securitate Internă

La nivelul zonei euro, creșterea acestora costuri a fost de 2,3%.

Costurile cu forța de muncă includ obligațiile salariale brute, contribuțiile sociale ale angajatorului și alte impozite și taxe, fiind scăzute subvențiile primite de companii în legătură cu angajările.

viewscnt
Afla mai multe despre
costuri cu forta de munca
forta de munca romania
eurostat
salarii romania
nivel contributii