Date furnizate Profit.ro: TVA defalcată a pornit la drum cu doar 175 de firme. Numai București și Arad au mai mult de 10 firme în sistemul split TVA, sunt și județe fără nicio firmă în noul sistem

Date furnizate Profit.ro: TVA defalcată a pornit la drum cu doar 175 de firme. Numai București și Arad au mai mult de 10 firme în sistemul split TVA, sunt și județe fără nicio firmă în noul sistem
scris 3 oct 2017

Numai 175 de firme s-au înscris, de la început, în mecanismul de plată defalcată a TVA, opțional de la 1 octombrie, în contextul în care noul sistem a fost criticat dur de mediul de afaceri, iar sondajele derulate în rândul companiilor private au relevat că acestea încearcă să amâne pe cât posibil intrarea în sistem.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mecanismul de plată defalcată a TVA a devenit operațional de la 1 octombrie. Autoritățile sunt, însă, încrezătoare că numărul de firme care vor opta pentru aplicare va crește.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Sistemul este opțional în intervalul 1 octombrie - 31 decembrie și ar trebui să devină obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, dacă nu vor fi introduse modificări în Parlament. Aceasta deoarece senatorii din comisia de buget-finanțe au decis recent că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional. Propunerea trebuie aprobată însă și de plenul Parlamentului. Astfel, Legea trebuie să treacă de Senat, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaților.

Până la eventuale schimbări, firmele pot opta oricând în aceste trei luni, iar autoritățile se așteaptă ca numărul să crească până la momentul când sistemul va deveni obligatioriu.

Numărul total de firme active din România este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt  plătitoare de TVA. Totodată, în noul sistem ar urma să intre și nerezidenții plătitori de TVA.

De astăzi, Fiscul va acorda la cerere codul de TVA, inclusiv firmelor cărora le-a fost anulat, dar nu și celor cu risc fiscal ridicat. Noile criterii de stabilire a riscului. Tot de astăzi este aplicat, opțional, split TVA, până la eventuale schimbări CITEȘTE ȘI De astăzi, Fiscul va acorda la cerere codul de TVA, inclusiv firmelor cărora le-a fost anulat, dar nu și celor cu risc fiscal ridicat. Noile criterii de stabilire a riscului. Tot de astăzi este aplicat, opțional, split TVA, până la eventuale schimbări

Potrivit datelor furnizate de ANAF la solicitarea Profit.ro, numărul de contribuabili care au optat pentru plata defalcată a TVA se situa, pe 2 octombrie, la doar 175.

Distribuția pe județe a acestora relevă că doar București și Arad au trecut de pragul de 10 firme înrolate în noul sistem, în timp ce în județele Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Vaslui și Vrancea nu apare nici măcar o firmă.

România a colectat cu 37% mai puțini bani din TVA decât și-a propus, cel mai mare deficit de încasare din UE. Moscovici: Statele nu ar trebui să accepte astfel de pierderi șocante CITEȘTE ȘI România a colectat cu 37% mai puțini bani din TVA decât și-a propus, cel mai mare deficit de încasare din UE. Moscovici: Statele nu ar trebui să accepte astfel de pierderi șocante

Situația pe județe

  Județ Număr firme care
aplică TVA defalcat
1 București 44
2 Arad 11
3 Alba 2
4 Argeș 2
5 Bacău 5
6 Bihor 3
7 Bistrița-Năsăud 1
8 Botoșani 4
9 Brașov 5
10 Brăila 3
11 Buzău 2
12 Caraș-Severin 4
13 Cluj 9
14 Constanța 4
15 Călărași 2
16 Dolj 2
17 Galați 4
18 Gorj 3
19 Harghita 2
20 Hunedoara 1
21 Iași 5
22 Ilfov 6
23 Maramureș 7
24 Mehedinți 3
25 Mureș 8
26 Neamț 3
27 Olt 1
28 Prahova 3
29 Satu Mare 1
30 Sibiu 2
31 Suceava 6
32 Sălaj 1
33 Teleorman 2
34 Timiș 8
35 Tulcea 3
36 Vâlcea 3
Total 175

Statul oferă facilități, dar firmele tot nu vor plata defalcată

Pentru a atrage firmele să adopte noul sistem de TVA din perioada în care este optional, autoritățile au oferit stimulente, însă acestea nu se dovedesc suficient de atractive pentru a convinge agenții economici. Potrivit unui sondaj realizat de PwC, 95,4% dintre companii nu vor implementa noul sistem în perioada octombrie-decembrie 2017, în timp ce doar 4,6% afirmă vor migra mai devreme de momentul la care acesta devine obligatoriu.

“Procentajul extrem de mare de companii care nu vor trece la TVA defalcat până la momentul când vor fi nevoite ar trebui să dea de gândit autorităților. O amânare a termenului de 1 ianuarie ar fi foarte utilă, întrucât ar asigura mediului privat timpul esențial pentru a se adapta la această schimbare radicală, dar ar oferi și statului un răgaz să consulte Comisia Europeană în privința sistemului de plată defalcată de TVA, evitând astfel o posibilă situație de infringement“, a declarat Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC ECE.

Patronat: Există județe și sectoare în care nicio firmă nu a ales sistemul split TVA. ANAF: Nu e nicio grabă, deocamdată e opțional CITEȘTE ȘI Patronat: Există județe și sectoare în care nicio firmă nu a ales sistemul split TVA. ANAF: Nu e nicio grabă, deocamdată e opțional

Totodată, aproape trei sferturi dintre companiile participante la sondaj estimează că au nevoie de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a TVA și mai puțin de 2% consideră că vor fi pregătite până la 1 ianuarie 2018.


Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/sondaj-pwc-72-dintre-companii-declara-ca-au-nevoie-de-cel-putin-6-luni-pentru-implementarea-platii-defalcate-a-tva-17220179

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
viewscnt
Afla mai multe despre
tva
anaf
plata defalcată
firme