Declarația Unică a ajuns la o depunere online de circa 80%. Finanțele intenționează să păstreze în continuare și opțiunea pe hârtie, dar să încurajeze migrarea către online

Declarația Unică a ajuns la o depunere online de circa 80%. Finanțele intenționează să păstreze în continuare și opțiunea pe hârtie, dar să încurajeze migrarea către online
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 sep 2019

Declarația Unică a fost depusă anul acesta online în proporție ridicată, de circa 80%, iar autoritățile intenționează să stimuleze și anul următor transmiterea declarației prin intermediul Spațiului Privat virtual (SPV), dar fără să elimine posibilitatea ca aceasta să fie depusă pe hârtie. Până la final de an va fi decis modul în care va fi încurajată depunerea online și anul următor, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Menținerea opțiunii de depunere pe hârtie este utilă persoanelor care se adaptează mai greu la trecerea în mediul online sau celor care refuză, din varii motive, să-și deschidă un cont SPV la ANAF. ANAF are datoria de a facilita depunerea declarațiilor fiscale și, chiar dacă depunerea online este varianta cea mai bună din perspectiva costurilor și a posibilităților de a prelucra datele respective, trebuie să existe opțiuni pentru toți contribuabilii care vor să-și declare și să-și achite taxele.

"Noi ne-am atins oarecum obiectivul stabilit anul trecut. Mai departe, probabil vom încuraja prin diferite facilități ca oamenii să se înregistreze în SPV, deci nu obligă nimeni. Creăm un mecanism, în care, cine dorește, poate trece în spațiul online. Vedem în acest an până la final care va fi sistemul, pentru a încuraja mai departe. Pentru că sunt bani ... repet, cheltuiam pe an cam 10 milioane de euro pentru a trimite acasă oamenilor plicurile ANAF", a declarat ministrul Finanțelor.

De asemenea, ANAF va păstra și sistemul de facilitare a depunerii prin intermediul primăriilor în localitățile în care nu sunt prezente structuri ANAF.

ULTIMA ORĂ Teodorovici spune că oprește proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor până strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Teodorovici spune că oprește proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor până strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri

Potrivit președintelui ANAF, Mirela Călugăreanu, în jur de 80% dintre cei care au depus Declarația Unică în acest an au făcut-o prin serviciul online al ANAF.

"Aproximativ 1 milion de persoane au depus Declarația Unică în acest an, în jur de 80% au depus-o în format electronic utilizând SPV, iar ceilalți pe suport de hârtie. Sperăm ca prin demersurile pe care le efectuăm în perioada următoare, numărul celor care depun pe suport hârtie să se reducă semnificativ", a spus Călugăreanu.

SPV pentru românii din diaspora - o facilitate, nu o obligație

Cei doi au ținut să precizeze, din nou, că planurile recent anunțate de a face disponibilă înrolarea în SPV și românilor din diaspora, prin intermediul ambasadelor și consulatelor, este doar o facilitate.

"Intenția este de a dezvolta Spațiul Privat Virtual (SPV) și pentru românii aflați în străinătate. Intenția este de a le crea o facilitate. Pot utiliza SPV doar cei care doresc. Sensul este de simplificare și de a veni în întâmpinarea lor", a spus Mirela Călugăreanu.

Restructurarea fiscală extinsă la firmele în insolvență, dar și firmele sau persoanele care au restanțe stabilite de inspecții ANAF CITEȘTE ȘI Restructurarea fiscală extinsă la firmele în insolvență, dar și firmele sau persoanele care au restanțe stabilite de inspecții ANAF

Ministrul Finanțelor a ținut și el să clarifice acest aspect.

"Tocmai pentru a-i sprijini pe românii din afara țării să nu mai fie nevoiți să vină în țară să-și ia (documente, n.r.) de la ghișeu, cum se întâmpla în trecut. Este un sistem modern de interacționare cu statul. Cine dorește, pentru că nu este nicio obligație, poate primi parola de acces în sistem prin intermediul ambasadelor sau consulatelor. Nu trebuie să mai vină în țară pentru a se înreigistra în sistem", a spus Teodorovici.

Profit.ro a scris încă din mari 2018 despre acest proiect, la care, la momentul respectiv, Ministerul Finanțelor lucra împreună cu Ministerul de Externe.

Ministerul Finanțelor a anunțat la începutul lunii septembrie un proiect de extindere a SPV, inclusiv în ce privește înregistrarea în SPV a românilor din diaspora.

"Pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghișeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate și se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplă. În același timp, se oferă cetățenilor români, care domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate, posibilitatea de a se prezenta și la oficiile consulare sau ambasadele României în scopul identificării fizice și înregistrării în SPV."

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
declaratia unica
online
anaf
mirela calugareanu