Deficitul bugetar s-a mărit din nou în august și este aproape dublu la opt luni față de aceeași perioadă din anul trecut. Ritmul de creștere a veniturilor din TVA a încetinit puternic. UPDATE: Precizările lui Teodorovici pentru Profit.ro

Deficitul bugetar s-a mărit din nou în august și este aproape dublu la opt luni față de aceeași perioadă din anul trecut. Ritmul de creștere a veniturilor din TVA a încetinit puternic. UPDATE: Precizările lui Teodorovici pentru Profit.ro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 sep 2018

Deficitul bugetar a crescut în luna august, iar execuția bugetului pe primele opt luni din 2018 s-a încheiat cu un deficit de 1,54% din PIB, 14,6 miliarde lei, de aproximativ două ori mai mult comparativ cu 0,78% din PIB, 6,5 miliarde de lei, în ianuarie-august anul trecut. Deficitul s-a redus în luna iulie, o lună în care veniturile colectate sunt de obicei mai mari, întrucât includ multe plăți trimestriale ale companiilor. La opt luni, cheltuielile păstrează un ritm de creștere mai alert decât al veniturilor, de 18% față de 13,7% în ce privește sumele aduse la buget. Totodată, rata de creștere a veniturilor din TVA a fost la opt luni mai slabă decât în primele șapte luni ale acestui an, marcând astfel o încetinire foarte puternică în luna august, la numai 1,6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

UPDATE ora 17.14 Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune pentru Profit.ro că nivelul mai ridicat al deficitului comparativ cu anul trecut este determinat de schimbarea practicii Ministerului Finanțelor, care încearcă să nu mai lase pe final de an un volum extrem de mare de cheltuieli, ca în anii trecuți, când deficitul urca puternic în urma cheltuielilor realizate în luna decembrie.

"În acest an, nu mai lăsăm toate cheltuielile pe final de an. Noi am încercat să mergem liniar în ce privește deficitul, iar planul meu este să-l aduc chiar mai jos de ținta de 2,97% (asumată pentru final de an, n.r.)", a declarat pentru Profit.ro Teodorovici.

Veniturile

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,4 miliarde lei, reprezentând 19,3% din PIB, și sunt cu 13,7% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Au crescut încasările din contribuțiile de asigurări (+37,5%) și din veniturile nefiscale (+19,8%). Începând cu luna februarie, încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Date Profit.ro - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori CITEȘTE ȘI Date Profit.ro - Decizie pentru aducerea și menținerea muncitorilor străini: Plata obligatorie, redusă de la salariul mediu la cel minim. Taxe la jumătate pentru angajatori

Veniturile din TVA sunt la opt luni în urcare cu 8,6% față de realizările aceleiași perioade din 2017, ajungând la o valoare de 37 miliarde lei pe primele opt luni ale anului în curs. Veniturile din accize sunt în sumă de 18,3 miliarde lei (1,9% din PIB) cu 8,9% mai mari. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 5,8%.

Deși Ministerul Finanțelor notează, în comunicatul care însoțește execuția bugetară la opt luni, că "se constată o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA", ritmul a încetinit, în fapt, comparativ cu primele șapte luni din acest an, când colectarea TVA înregistra un avans de 9,8%, la 31,9 miliarde lei.

În luna august, veniturile din TVA au crescut cu numai 1,6%, de la 5,024 miliarde de lei în august anul trecut la 5,107 miliarde de lei în august anul acesta.

Au scăzut încasările din impozitul pe salarii și venit cu 23,9% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. De asemenea, s-au diminuat cu 38,3% veniturile din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități, ca urmare a restituirii sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 8,3 miliarde lei, cu 19,7% mai mari decât cele încasate în anul 2017 în aceeași perioadă.

Reorganizarea ANAF - Firmele mijlocii trec la administrațiile județene, vămile rămân la regionale, iar valorificarea de bunuri confiscate va fi coordonată de la nivel central. Fiscul își înființează birou pentru GDPR CITEȘTE ȘI Reorganizarea ANAF - Firmele mijlocii trec la administrațiile județene, vămile rămân la regionale, iar valorificarea de bunuri confiscate va fi coordonată de la nivel central. Fiscul își înființează birou pentru GDPR

Cheltuielile

Cheltuielile au totalizat 196,9 miliarde lei, cu 18% mai mult față de aceeași perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal au urcat cu 25,2%, creșterea fiind determinată de majorările salariale pentru personalul plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 8,9%, creșteri semnificative fiind înregistrate atât la bugetele locale, cât și la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și la bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții bugetare.

Subvențiile sunt mai mari cu 3,9% față de aceeași perioadă a anului precedent.

FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini CITEȘTE ȘI FOTO Antifrauda controlează comerțul cu mașini second-hand, 12 parcuri auto cu autoturisme au fost sigilate. Recomandări pentru cei care cumpără astfel de mașini

Dobânzile sunt cu 21,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând 1% din PIB, avându-se în vedere cumularea datelor de plată a dobânzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 12,8%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 12,8 miliarde lei, cu 22,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
executia bugetara
ministerul finantelor
tva
venituri
cheltuieli