DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului
scris 24 iun 2021

Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit informațiilor transmise Profit.ro. Fondurile au fost acordate pe 10 iunie din bugetul pentru reparații și construcții de noi lăcașuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, aflat în subordinea Executivului, fără ca decizia să fie anunțată.

Bugetul pentru reparații și construcții al Secretariatului pentru Culte a fost stabilit la început de an la 28 milioane lei, din care 8 milioane de lei au fost alocate Federației Comunităților Evreiești din România, iar 20 de milioane de lei Patriarhiei Române.

Anul trecut, Biserica Ortodoxă Română a primit 214,2 milioane de lei pentru construirea/repararea lăcașurilor de cult sau pentru alte activități desfășurate de către acestea. Cel mai probabil, doar o parte dintre aceste fonduri au mers către construcția Catedralei.

FOTO Cîțu: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE CITEȘTE ȘI FOTO Cîțu: În România sunt cele mai ieftine alimente din UE

În ultimii ani, Guvernul și alte instituții, cum ar fi Primăria Capitalei, au alocat sume importante pentru construcția Catedralei. Primăria Capitalei, preluată de Nicușor Dan de la Gabriela Firea, a anunțat însă că anul acesta nu a prevăzut fonduri pentru Catedrală. Nici Patriarhia nu a solicitat fonduri în acest an.

"În temeiul solicitărilor Patriarhiei Române adresate domnului Florin Cîțu, Prim - Ministru Guvernului României, formulate atât la alcătuirea Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2021 cât și în luna aprilie 2021 după actualizarea devizului cu lucrările rămase de executat pentru Catedrala Mântuirii Neamului, prin Memorandumul Guvernului nr. 20/10642/THG/5.5.2021 s-a repartizat suma de 20 milioane lei din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pentru sprijinirea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului - Catedrala Națională. În data de 27.5.2021, Patriarhia Română a transmis Secretariatului de Stat pentru Culte documentația necesară alocării efective a sumei de 20 milioane lei. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat suma de 20 milioane lei în data de 10.6.2021 Patriarhiei Române pentru lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului - Catedrala Națională", a transmis, pentru Profit.ro, Secretariatul de Stat pentru Culte.

ANAF angajează - primele recrutări externe de personal din ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI ANAF angajează - primele recrutări externe de personal din ultimii 5 ani

Potrivit solicitării de fonduri, valoarea lucrărilor rămase de executat la Catedrală este de 483 milioane lei.

DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

Guvernul sprijină cultele recunoscute prin sume alocate pentru susținerea plății personalului clerical și prin alocări de fonduri pentru repararea și construirea de noi lăcașuri de cult.

Bugetul Parchetului European condus de Kovesi a fost rectificat în scădere. Fosta șefă a DNA se plânge că nu e lăsată să facă noi angajări: \ CITEȘTE ȘI Bugetul Parchetului European condus de Kovesi a fost rectificat în scădere. Fosta șefă a DNA se plânge că nu e lăsată să facă noi angajări: "Ce să fac cu banii, să cumpăr flori?"

Bugetul inițial stabilit pentru acest an, de 28 milioane de lei, epuizat deja, va fi, cel mai probabil suplimentat la prima rectificare bugetară din acest an, în contextul în care la Secretariatul pentru Culte au fost depuse în jur de 1.000 de dosare, situație valabilă la 24 mai, prin care sunt solicitate fonduri.

Situația dosarelor este disponibilă aici

Primăria Capitalei nu dă bani pentru Catedrală anul acesta. Patriarhia nu a cerut

În luna martie, presa a scris, în urma unui anunț al primarului general, Nicușor Dan, că Primăria Generală a municipiului București nu va aloca în 2021 fonduri pentru construcția Catedralei Neamului.

Un detaliu important este că Primăria nu a primit în acest an o solicitare din partea Patriarhiei Române pentru acordarea de bani în vederea finalizării Catedralei.

Sprijinul financiar acordat anul trecut de către Guvern

DOCUMENT Guvernul a alocat, discret, 20 de milioane de lei pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
finante publice
buget
catedrala
bor