DOCUMENT Guvernul adoptă astăzi a treia oară într-o săptămână scutirea de CASS a unor indemnizații pentru concediu medical. Vor fi scutite mai multe afecțiuni, iar CNAS și Ministerul Sănătății au venit cu clarificări

DOCUMENT Guvernul adoptă astăzi a treia oară într-o săptămână scutirea de CASS a unor indemnizații pentru concediu medical. Vor fi scutite mai multe afecțiuni, iar CNAS și Ministerul Sănătății au venit cu clarificări
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 apr 2024

Guvernul are pe masă pentru adoptare, astăzi, proiectul care scutește de contribuția la sănătate (CASS) o serie de indemnizații acordate pentru concedii medicale. O adoptare astăzi ar fi a treia într-o săptămână, după proiectul de OUG care include modificarea a fost adoptat și în ședințele de joia trecută și marțea aceasta, dar fără ca actul adoptat să fie trimis către Monitorul Oficial. Executivul s-a văzut nevoit să revină în mod repetat asupra prevederilor pentru a extinde aria de scutire la un număr din ce în ce mai mare de afecțiuni severe, dar și din cauza clarificărilor legislative întârziate cu care au venit unele instituții, cum sunt CNAS și Ministerul Sănătății.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși adoptată în ședința de Guvern, OUG nu a fost trimisă pentru publicare la Monitorul Oficial, astfel că nu a intrat încă în vigoare, iar Guvernul revine cu modificări.

Profit.ro a scris încă de la prima adoptare, de joi, că forma de la momentul respectiv nu includea indemnizațiile acordate bolnavilor cu afecțiuni oncologice.

Ulterior, Guvernul a revenit asupra proiectului adoptat și a prezentat pentru o ședință derulatp marți o nouă variantă, care a mers mult mai departe decât includerea indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice și a extins scutirea de CASS a indemnizațiilor la un număr mult mai mare de afecțiuni.

ANAF: Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare. Dacă operatorul refuză, ai gratuitate CITEȘTE ȘI ANAF: Solicită bonul fiscal când mergi la salonul de înfrumusețare. Dacă operatorul refuză, ai gratuitate

Noi clarificări trimise cu întârziere de către instituțiile cu atribuții în sectorul de Sănătate necesită acum adoptarea unei noi variante.

Proiectul de OUG propus acum de către Guvern

Forma propusă de către Executiv astăzi

 ART. 16

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 154 alineatul (1) litera i) va avea următorul cuprins:

„i) persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aflate în concedii medicale în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări, prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru care indemnizațiile nu sunt cuprinse în categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 155 alin. (1) lit. i), pentru indemnizațiile aferente certificatelor medicale.”

2. La articolul 155 alineatul (1) , litera i) va avea următorul cuprins:

VIDEO Prima News: Impozite triple pentru locuințe. Cum va fi calculată taxa pe casă CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Impozite triple pentru locuințe. Cum va fi calculată taxa pe casă

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, aferente codurilor de indemnizație 01, 07 și 10 prevăzute în Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical și a instrucțiunilor privind utilizarea și modul de completare a certificatelor de concediu medical pe baza cărora se acordă indemnizații asiguraților din sistemul asigurărilor sociale de sănătate și din sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, cu modificările și completările ulterioare.”

3. La articolul 157 alineatul (1), litera v) va avea următorul cuprins:

„v) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 155 alin. (1) lit i).”

Forma din ședința de marți

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

ULTIMA ORĂ Datoria statului a trecut în premieră pragul de 800 de miliarde de lei. Îndatorarea ca procentaj din PIB a urcat din nou peste 50% din PIB. Situația va fi discutată la un EVENIMENT special Profit.ro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Datoria statului a trecut în premieră pragul de 800 de miliarde de lei. Îndatorarea ca procentaj din PIB a urcat din nou peste 50% din PIB. Situația va fi discutată la un EVENIMENT special Profit.ro

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția indemnizațiilor aferente concediilor medicale pentru afecțiunile prevăzute la art. 13 alin. (3) din același act normativ, precum și a celor acordate pentru urgențele medico-chirurgicale;”

Forma din ședința de joia trecută

ART. 16

La articolul 155 alineatul (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, litera i) se modifică și va avea următorul cuprins:

„i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.”

viewscnt
Afla mai multe despre
concedii medicale
indemnizatii
cass
cass concedii medicale