DOCUMENT Guvernul suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii Pilon II să își majoreze capitalul social. Termenul pentru prima tranșă de capital social va fi amânat până la 31 decembrie

DOCUMENT Guvernul suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii Pilon II să își majoreze capitalul social. Termenul pentru prima tranșă de capital social va fi amânat până la 31 decembrie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 mar 2019

Guvernul suspendă până la 31 mai cerința ca administratorii fondurilor de pensii private Pilonul II să își majoreze capitalul social, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus acum în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor și care schimbă o parte din măsurile introduse la finalul anului trecut prin OUG 114. Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii va fi echivalentul în lei al sumei de 4 milioane euro, nivel prevăzut de legislație anterior ordonanței 114. De asemenea, obligația de a vira până la 30 iunie prima tranșă, de 50%, din majorarea capitalului social minim conform cotelor introduse OUG 114 va fi amânată până la finele anului, astfel încât, dacă administratorii nu ajung la o înțelegere cu Guvernul până la finele lunii mai, aceștia să aibă la dispoziție timp suficient pentru a se conforma noilor cerințe. INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor

"Aplicarea art. 60 alin. (1) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (referitor la majorarea capitalului social, n.r.), se suspendă până la data de 31 mai 2019. Pe perioada suspendării, capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii este echivalentul în lei, calculat la cursul de schimb al BNR la data constituirii, al sumei de 4 milioane euro", potrivit proiectului de OUG publicat acum.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, proiectul prevede că "obligățiile suplimentare de capital soicial minim începând cu data de 1 iunie 2019, se varsă până la dată de 31 decembrie 2019”, în contextul în care OUG 114 obliga administratorii Pilon II să vireze până la 30 iunie 50% din capitalul social minim și diferența până la finele anului, în baza noilor cote minime. Amânarea până la finele anului a primei tranșe ar da timp de conformare administratorilor în cazul în care discuțiile cu autoritățile eșuează și noile cerințe de capital nu sunt modificate până la dată de 31 mai, când expiră suspendarea acestora.

"În vederea reducerii impactului negativ asupra stabilității financiare a administratorilor de fonduri de pensii, se impune suspendarea aplicării reglementărilor privind cerințele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii", argumentează Guvernul în proiectul de OUG prezentat acum. Pentru a intra în vigoare noile prevederi, proiectul trebuie adoptat de Guvern, cel mai probabil în ședința de joi, și publicat în Monitorul Oficial.

Documentul cu noul proiect de ordonanță este disponibil aici

Discuțiile dintre autorități și administratorii Pilon II sunt importante, întrucât cerințele pentru majorarea capitaului au fost considerate atât de exagerate, încât a fost ridicată chiar posibilitatea ca unele societăți de administrare să se retragă.

De altfel, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat de vineri că această solicitare va fi amânată, astfel încât Guvernul să poată discuta cu administratorii fondurilor despre proiectele publice în care aceștia pot investi, pentru a beneficia și de o reducere a cerințelor de capitalizare impuse prin OUG 114.

Întrebat dacă Guvernul va reduce din obligativitatea administratorilor de a majora capitalul social al fondurilor, Teodorovici a spus, săptămâna trecută, că este negociată o astfel de reducere, condiționată de investițiile fondurilor în investiții de stat sau în parteneriat public-privat, dar nu cu risc ridicat.

Rentabilitatea fondurilor de pensii private a scăzut în 2018 și s-a situat sub inflație. Totuși, de la înființare și până la finele anului 2018, rentabilitatea fondurilor depășește creșterea prețurilor CITEȘTE ȘI Rentabilitatea fondurilor de pensii private a scăzut în 2018 și s-a situat sub inflație. Totuși, de la înființare și până la finele anului 2018, rentabilitatea fondurilor depășește creșterea prețurilor

”Dacă lucrurile discutate sunt agreate într-un termen foarte scurt, e posibil ca în ordonanța de săptămâna viitoare să se regăsească nu o prorogare, ci efectiv o modificare a OUG 114 în snesul în care îl agreăm cu administratorii de pensii, dar va fi o asemenea modificare pentru a ne asigura că discutăm cu toți cei vizați”, a spus ministrul Finanțelor Publice.

El a mai precizat că celelalte condiții privitoare la Pilonul II nu se modifică, singurele discuții vizând nivelul de capitalizare a fondurilor de pensii.

Potrivit OUG 114, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor și să vină cu cel puțin jumătate din această sumă până la finele lunii iunie, potrivit ordonanței de urgență avizată vineri seara de Guvern. 

ULTIMA ORĂ Noua listă de companii care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. Doi premieri au refuzat să semneze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Noua listă de companii care vor intra în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Povestea Legii care a generat căderea unui Guvern. Doi premieri au refuzat să semneze

Guvernul menționează, în OUG, că administratorii trebuie să vireze, până la 30 iunie, 50% din capitalul social minim și diferența până la finele anului, în baza unor noi cote minime impuse.

Astfel, ordonanța prevede că un fond de pensii funcționează cu un capital minim social de 5% din valoarea contribuțiilor dacă acestea se află la un nivel sub 100 de milioane de euro, 7% pentru contribuții între 100 și 500 de milioane de euro și 10% peste 500 de milioane de euro. Legea actuală precede că administratorii trebuie să aibă un capital social de minimum 4 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
pensii
privat
majorare
capital
social
prorogare
termen
oug 114
finante
teodorovici