DOCUMENT Legea care introduce contractul de muncă pentru internship a fost promulgată. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmele

DOCUMENT Legea care introduce contractul de muncă pentru internship a fost promulgată. Cum vor fi angajați tinerii interni și ce avantaje vor avea firmele
scris 16 iul 2018

Firmele și instituțiile publice vor putea încheia contracte de internship cu tineri care au împlinit vârsta de 16 ani, activitatea unui intern fiind de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore zilnic. Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi proiectul de lege care reglementează acest nou tip de contract de muncă. Noua lege interzice efectuarea de ore suplimentare pe durata programului de internship.

 Noua lege fusese aprobată de Parlament luna trecută. 

Proiectul de lege a fost elaborat anul trecut de Guvern în urma consultărilor cu instituțiile publice și private, cele de învățământ și ONG-uri, pentru elaborarea unui proiect de lege care să reglementeze programele de tip internship și relația dintre interni și organizația-gazdă, printr-un nou tip de contract, cel de internship.

TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare - promulgată. Noua cotă va fi aplicată de anul viitor CITEȘTE ȘI TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare - promulgată. Noua cotă va fi aplicată de anul viitor

Pe parcursul unui an calendaristic, în funcție de numărul de salariați angajați cu contracte de muncă, organizația gazdă poate încheia, în mod simultan, contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total de angajați.

Internul sau beneficiarul programului de internship are dreptul la o indemnizație lunară de internship, din partea organizației gazdă. Indemnizația de internship va fi egală cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.

Durata timpului de muncă pentru unintern, pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship.

În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă pentru a desfăşura activitate în baza unui contract de internship este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai multde6orepezi.

DOCUMENT Munca de birou este periculoasă pentru anumiți bugetari: Angajații Parlamentului, Guvernului sau Consiliului pentru Combaterea Discriminării primesc spor de condiții vătămătoare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Munca de birou este periculoasă pentru anumiți bugetari: Angajații Parlamentului, Guvernului sau Consiliului pentru Combaterea Discriminării primesc spor de condiții vătămătoare

Internul va primi, la finalul programului, un certificat de internship. Pe perioada derulării programului de internship organizația gazdă are obligația asigurării în sistemul asigurărilor de sănătate, sociale și șomaj a internului care nu are calitatea de asigurat și a plății contribuțiilor aferente.

Firmele care, în termen de 60  de zile de la finalizarea programului de internship, încheie un  contract de muncă cu persoana care a desfășurat programul de internship, primesc, la cerere, din partea statului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, o primă de promovare a angajării echivalentă cu 16% din salariul brut anual al respectivului angajat, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raporturilor de muncă cu acesta pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 12 luni.

Dacă și după 24 de luni contractul de muncă cu respectiva persoană este în derulare, angajatorul primeşte încă o primă echivalentă.

Forma promulgată a legii privind internshipul poate fi citită AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
internship
contract
tineri
lege
proiect
parlament
promulgare
presedinte
iohannis