DOCUMENT Mirela Călugăreanu, șefa ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției, pleacă. Chestiune de "zile" pentru numirea liberalului Lucian Heiuș - surse

DOCUMENT Mirela Călugăreanu, șefa ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției, pleacă. Chestiune de "zile" pentru numirea liberalului Lucian Heiuș - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 feb 2022

Actualul președinte al ANAF, Mirela Călugăreanu, va părăsi postul pentru a fi numită consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi. În locul acesteia ar urma să fie numit în scurt timp, fiind o problemă de "zile", Lucian Heiuș, în prezent secretar de stat în Ministerul Finanțelor din partea liberalilor, au declarat pentru Profit.ro surse din conducerea PNL.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lucian Heiuș (cu 48,78% din acțiuni) și Victor Heiuș (51,22%) dețin în Deva (Hunedoara) o firmă de contabilitate, audit și consultanță, Heiuș & Asociații Consulting SRL, conform termene.ro (Data ultimei actualizări: 31.01.2022) și declarației de interese a demnitarului.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Potrivit platformei, firma Heiuș & Asociații nu a avut afaceri până în 2020, când a înregistrat o cifră de afaceri netă de 57.800 lei, cu un profit net de 43.522 lei. Pentru 2021 nu sunt încă disponibile date. Firma apare fără angajați și nu are datorii la ANAF. 

Vezi mai jos cine este Lucian Heiuș

Călugăreanu este șeful ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției (iulie 2017 - martie 2018, 253 zile, și iunie 2019 - prezent, aproape 1.000 de zile), depășindu-i cu cele două mandate cumulate pe Sorin Blejnar (ianuarie 2009 - aprilie 2012, 1.197 zile) și Gelu Diaconu (aprilie 2013 - februarie 2016, 1.022 zile). De asemenea, este prima femeie care a ocupat postul de președinte al ANAF (la primul mandat). Cea mai scurtă carieră de șef al ANAF a fost cea a Mihaelei Triculescu (152 de zile), numită în 2019 cu susținerea lui Darius Vâlcov, consilier guvernamental la acel moment.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Actuala șefă a ANAF a mai ocupar diferite posturi de conducere în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice București și în cadrul ANAF. 

Prima dată, Călugăreanu a preluat conducerea ANAF în iulie 2017, post pe care l-a ocupat doar până în martie 2018, când a venit fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa.

În iunie 2019, Călugăreanu a preluat din nou conducerea ANAF.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

În mandatul lui Călugăreanu a început un proces amplu de modernizare a Fiscului, derulat însă cu greu, din cauza rezistenței interne, dar și a lipsei alocării de fonduri de către guvernanți, fiind nevoie ca pentru multe proiecte de modernizare să fie accesate fonduri europene.

Acum, comisiile reunite de buget-finanțe ale celor două camere ale Legislativului au decis, prin vot, să o propună pe Călugăreanu plenului Parlamentului pentru ocuparea funcției de consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi. Parlamentul, unde PNL și PSD au majoritate, votează, de obicei, așa cum propun comisiile.

La Curtea de Conturi mai sunt și alți foști demnitari din ANAF, cum ar fi fostul președinte Bogdan Stan sau fostul vicepreședinte Florin Tunaru.

Decizia Comisiilor reunite

DOCUMENT Mirela Călugăreanu, șefa ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției, pleacă. Chestiune de

Votul din comisii

DOCUMENT Mirela Călugăreanu, șefa ANAF cu cea mai lungă perioadă la conducerea instituției, pleacă. Chestiune de

Cine este Lucian Heiuș

Heiuș a absolvit Institutul Politehnic Cluj - Napoca și o facultate de Management Turistic și Comercial. Anterior a ocupat mai multe posturi la AJFP Hunedoara, DGRFP Timișoara, ca și funcții de director în Ministerul Finanțelor, astfel că are o experiență semnificativă în sistemul finanțelor publice. 

În perioada 2017 - 2020 a fost președinte al PNL filiala Hunedoara.

Din 15 ianuarie 2021 este secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
mirela călugăreanu
lucian heiuș
ministerul finantelor