DOCUMENT Piedici în Senat pentru creșterea salariilor angajaților din ANAF și Ministerul Finanțelor. Comisia pentru administrație a respins majorarea, iar Comisia de buget cere impactul bugetar

DOCUMENT Piedici în Senat pentru creșterea salariilor angajaților din ANAF și Ministerul Finanțelor. Comisia pentru administrație a respins majorarea, iar Comisia de buget cere impactul bugetar
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 oct 2023

O comisie a Senatului a adoptat un amendament pentru aborgarea majorării salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor (MF). Salariile unui număr semnificativ de angajați din ANAF și Finanțe ar trebui să crească, după ce Guvernul a adoptat la început de octombrie o ordonanță care, printre altele, prevede egalizarea tuturor salariilor la nivelul unor remunerații mai ridicate aflate în plată după ce unii angajați au câștigat în trecut în instanță drepturi salariale suplimentare. De asemenea, amendamente votate de aceeași comisie ar elimina o serie de măsuri din ordonanță pentru controlul cheltuielilor și achizițiilor autorităților locale de către Ministerul Finanțelor, inclusiv prin intermediul ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Pentru a remedia situația în care două persoane aflate pe posturi similare încasează salarii diferite, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Finanțelor, ordonanța care prevede egalizarea.

Egalizarea ar viza salariile din ANAF, Vamă, Ministerul Finanțelor și alte instituții subordonate MF.

Egalizarea salariilor, care ar însemna în fapt o majorare pentru un număr semnificativ de angajați, s-a numărat constant printre solicitările angajaților și sindicatelor din ANAF și MF, inclusiv la protestele din urmă cu câteva luni, în urma cărora au obținut angajamentul ministrului Marcel Boloș pentru această reașezare a remunerațiilor. ANAF, Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate au în total peste 20.000 de angajați.

Important: Amendamentele adoptate de Comisia pentru administrație sunt importante, dar la acest proiect raportul pentru plen va fi întocmit de către Comisia pentru buget, care decide dacă trimite amendamentele către plen. Potrivit informațiilor Profit.ro, comisia pentru buget din Senat a cerut Ministerului Finanțelor să îi transmită în câteva zile o estimare de impact bugetar a majorării salariilor. Ordonanța adoptată de către Guvern nu a prevăzut impactul bugetar.

De asemenea important: Creșterea salariilor pentru un număr important de angajați din ANAF și Finanțe ar veni într-o perioadă în care Ministerului Finanțelor cere reducerea la maxim a cheltuieilor din sectorul public, pentru a ține deficitul bugetar în limita a 5,5-5,7% din PIB. Trebuie menționat că situații similare cu cele din MF și ANAF, în care o parte din angajați au salarii mai mari față de colegi, câștigate în instanță, sunt și în alte instituții.

Senatul este prima cameră care dezbate proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței, urmând ca ulterior acesta sa fie trimis la Camera Deputaților.

Potrivit ordonanței adoptate la început de octombrie, Ministerul Finanțelor își va înființa o nouă direcție, pentru monitorizarea execuției bugetare, instituțiile și autoritățile publice la care se înregistrează costuri peste un anumit nivel cu achizițiile vor fi controlate de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, dar și de structurile teritoriale ale ANAF, iar Guvernul va aproba lunar până la final de 2025, în funcție de evoluția deficitului bugetar și a arieratelor, limite lunare de cheltuieli pentru ordonatorii principali de credite.

Documentul cu amendamentele este disponibil aici

DOCUMENT Piedici în Senat pentru creșterea salariilor angajaților din ANAF și Ministerul Finanțelor. Comisia pentru administrație a respins majorarea, iar Comisia de buget cere impactul bugetar

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
salarii
ministerul finanțelor