Dragnea avansează ideea unei cote TVA de 5% pentru produsele bio și ”tradițional românești”: Producătorii români trebuie ajutați în competiția cu multinaționalele

Dragnea avansează ideea unei cote TVA de 5% pentru produsele bio și ”tradițional românești”: Producătorii români trebuie ajutați în competiția cu multinaționalele
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 apr 2019

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că va discuta cu ministrul Agriculturii, Petre Daea, despre introducerea unei cote reduse a TVA, respectiv de 5%, atât pentru produsele agroalimentare ecologice sau bio, cât și pentru ”produsele tradiționale românești”. În acest context, Dragnea i-a cerut lui Daea să se grăbească cu înființarea magazinelor de stat cu produse românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Haideți să începem să și stimulăm produsele tradiționale românești. Nu știu dacă o să ne permită Comisia Europeană să mergem cu TVA zero la produse bio sau la produse tradționale românești, dar sigur putem să mergem la 5% ca să putem să stimulăm. Săptămâna viitoare vreau să discutăm despre 5% TVA la produsele bio și produsele tradiționale românești”, a spus Dragnea, aflat într-o vizită alături de ministrul Agriculturii.

Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse substanțial CITEȘTE ȘI Transportatorii de legume, fără acte în regulă, scapă de confiscarea mărfii și de suspendarea activității. Amenzile sunt și ele reduse substanțial

El a precizat că măsura ar putea fi promovată fie prin ordonanță de urgență, fie prin lege în Parlament, dar trebuie stabilte mai întâi procedura și data de intrare în vigoare.

Liderul PSD a susținut că producătorilor români le este foarte greu să ajungă pe rafturile hipermarketurilor și supermarketurilor străine și din acest motiv trebuie ajutați.

”Mă intersează foarte mult să dăm un sprijin serios la tot ceea ce înseamnă produsele românești, pentru că produsele românești sunt curate, sănătoase și dacă noi nu îi ajujăm nu pot câștiga competiția cu mutlinațioanle care aduc și revarsă în  toate aceste produse în România”, a mai spus Dragnea, care a adăugat că produsele agroalimentare importate sunt de calitate mai slabă.

În acest context, Dragnea l-a îndemnat pe ministrul Daea să grăbească înființarea, prin Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea S.A, magazinelor de stat cu produse românești, care să concureze cu hipermarketurile și supermarketurile străine. 

Decizie: Denumirea ”vin românesc” se va aplica doar pentru vinul obținut integral din struguri din România, iar eticheta va afișa tricolorul CITEȘTE ȘI Decizie: Denumirea ”vin românesc” se va aplica doar pentru vinul obținut integral din struguri din România, iar eticheta va afișa tricolorul

Profit.ro a relatat că Ministerul Agriculturii a promis că, prin noua companie de stat, vor fi înființate mai multe platforme de preluare a produselor agricole, dar și o bursă a peștelui și o serie de clustere agricole, investițiile urmând să atingă 100 milioane euro. Obiectivul noii societăți de stat este ocuparea unui segment important din piața agroalimentară până în 2021.

Liviu Dragnea a mai propus în trecut o cotă zero a TVA la anumite produse folosite în agricultură, dar cum directiva europeană în domeniu nu permite decât două cote reduse de TVA față de cea standard, proiectul liderului PSD a trebuit modificat în vederea aplicării unei cote TVA de 5% pentru livrarea de îngrățăminte, pesticide, semințe și alte produse folosite în agricultură.

Parlamentarii au mai încercat promovarea produselor autohtone prin legea, promulgată în 2016, care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale. În februarie 2017, Comisia Europeană a decis însă declanșarea procedurii de infringement privind această lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
cota
5%
produse
bio
tradtional
romanesti
dragnea
supermarket
hipermarket