Senatorul Daniel Zamfir: Vom depune amendament ca noul Robor să se aplice și contractelor în derulare

Senatorul Daniel Zamfir: Vom depune amendament ca noul Robor să se aplice și contractelor în derulare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2019

Senatorul Daniel Zamfir, liderul ALDE Brașov, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că liberal-democrații vor depune săptămâna viitoare un amendament la legea de aprobare a Ordonanței 19/2019 prin care se urmărește ca noul indice Robor să se aplice și creditelor în derulare, transmițându-i, pe de altă parte, comisarului european pentru concurență, Margrethe Vestager, că ancheta pe care comisia economică a Senatului a desfășurat-o nu afectează în niciun fel independența Consiliului Concurenței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Noi, ALDE, vom depune un amendament - legea (de aprobare a Ordonanței 19/2019 care modifică OUG 114/2018 n.r.) a venit în Parlament - marți se discută la comisia economică și am stabilit să depunem un amendament prin care acest indice să se aplice și creditelor în derulare. Este un lucru firesc, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de la bun început. E nedrept ca oamenii care au semnat credite în lei anii trecuți să plătească rata raportată la acest indice care nu are nicio legătură cu realitatea", a declarat Zamfir.

Fitch a revizuit în creștere perspectiva de rating a BCR și BRD, după modificarea Ordonanței 114/2018 CITEȘTE ȘI Fitch a revizuit în creștere perspectiva de rating a BCR și BRD, după modificarea Ordonanței 114/2018

Conform acestuia, în prezent, sunt peste 1 milion de oameni care au contracte cu credite în lei, scrie Agerpres.

Senatorul ALDE a menționat că noua ordonanță prevede ca, începând din 2 mai, pentru noile contracte de credite în lei să se aplice indicele Robor calculat la tranzacții și nu la cotații, în acest fel fiind "reparată o nedreptate doar pe jumătate". Totodată, Zamfir a susținut că, potrivit unor decizii anterioare ale Curții Constituționale, prin amendamentul ce va fi propus, nu se va crea o situație de aplicare retroactivă a unor prevederi legislative.

Guvernul a adoptat în urmă cu o săptămână Ordonanța pentru amendarea OUG 114/2018, prin care a introdus la finele anului trecut o serie de modificări fiscale prin care se va modifica și referința pentru creditele în lei acordate persoanelor fizice, însă aceasta nu se va aplica obligatoriu și creditelor în derulare.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel zamfir
robor
credite