După adoptarea facilităților fiscale, insula Belina revine în domeniul public

După adoptarea facilităților fiscale, insula Belina revine în domeniul public
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 nov 2020

Guvernul a aprobat o hotărâre privind înscrierea insulei Belina în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Insula este transmisă, totodată, din domeniul public al județului Teleorman și din administrarea Consiliului Județean Teleorman în domeniul public al statului și în administrarea Administrației Naționale „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premierul anunțase din luna mai că insula Belina și brațul Pavel, din albia minoră a Dunării, va reveni de la Consiliul Județean Teleorman în administrarea statului român, prin Administrația Națională Apele Române.

Decizia Guvernului vine după ce Parlamentul, în urmă cu câteva zile, prin votul final al deputaților, a adoptat, pentru a doua oară, proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice.

DOCUMENT Șomajul tehnic și programul Kurzarbeit - prelungite de Guvern până la jumătatea anului viitor CITEȘTE ȘI DOCUMENT Șomajul tehnic și programul Kurzarbeit - prelungite de Guvern până la jumătatea anului viitor

Proiectul a iscat discuții politice aprinse în Camera Deputaților, liberalli reluând ideea că măsurile au fost propuse, ”cu dedicație”, la dorința fostului lider PSD Liviu Dragnea. Totodată, USR a criticat faptul că terenurile sunt exceptate de la prevderile Legii apelor, precum și ambiguitatea anumitor formulări.

PSD a subliniat însă că în prezent nicio persoană fizică nu deține vreo insulă de peste 35 hectare, categorie pentru care s-ar aplica noua lege, iar măsurile propuse vor introduce în circuitul economic și turistic astfel de terenuri.

”Încercăm să scoatem din pustietate aceste insule”, a spus liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

ULTIMA ORĂ Nou record de persoane infectate cu noul coronavirus CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Nou record de persoane infectate cu noul coronavirus

Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu ar fi știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
parlament
proiect
lege
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite
tva
insule
grind