CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse

CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse
scris 3 nov 2020

Parlamentul, prin votul final al deputaților, a adoptat, pentru a doua oară, proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice. După cum a relatat anterior Profit.ro, jocurile de noroc au fost eliminate, în ultima clipă de la aceste facilități. Este pentru a treia oară când senatorul PSD Șerban Nicolae inițiază acest proiect, deși Curtea Constituțională a stabilit că propunerea legislativă încalcă normele constituționale.

Proiectul a iscat și de această discuții politice aprinse în Camera Deputaților, liberalli reluând ideea că măsurile au fost propuse, ”cu dedicație”, la dorința fostului lider PSD Liviu Dragnea. Totodată, USR a criticat faptul că terenurile sunt exceptate de la prevderile Legii apelor, precum și ambiguitatea anumitor formulări.

PSD a subliniat însă că în prezent nicio persoană fizică nu deține vreo insulă de peste 35 hectare, categorie pentru care s-ar aplica noua lege, iar măsurile propuse vor introduce în circuitul economic și turistic astfel de terenuri.

”Încercăm să scoatem din pustietate aceste insule”, a spus liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor CITEȘTE ȘI Intră în vigoare - cu întârziere de 4 ani - noi reglementări privind confiscarea extinsă în cazul infracțiunilor

În decembrie anul trecut, proiectul a reușit să treacă de plenul Senatului, prin votul majorității PSD, pentru a doua oară.

Curtea Constituțională a României a respins, în iunie 2019, proiectul care fusese aprobat de Parlament în aprilie. Șerban Nicolae venise, în 2017, cu actul pentru a doua oară în Parlament. În septembrie 2019, la începutul noii sesiuni legislative, senatorul social-democrat a înregistrat proiectul pentru a treia oară la Senat, pentru ca după o lună să fie adoptat prin vot în plen.

Judecătorii Curtea Consituțională au declarat neconstituțional proiectul, după sesizarea opoziției și a președintelui Klaus Iohannis, care a atenționat că documentul a fost adoptat cu depășirea termenelor legislative, nu a fost supus avizării Consiliului Economic și Social, iar unele facilități pot reprezenta ajutor de stat.

Aproape 3000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de inspectorii de muncă CITEȘTE ȘI Aproape 3000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de inspectorii de muncă

Proiectul a fost adoptat prima dată prin vot final de Parlament după ce fusese avizat negativ de două comisii senatoriale pe motiv că are legătură cu insula Belina, subiect al unui dosar în care sunt anchetați de DNA doi foști miniștri.

PNL a anunțat atunci că va sesiza proiectul la Curtea Constituțională, cu argumentul că este vorba de un proiect ”cu dedicație pentru Liviu Dragnea”. 

Între timp, odată cu venirea la guvernare a PNL, insula Belina și brațul Pavel, din albia minoră a Dunării, au revenit de la Consiliul Județean Teleorman în administrarea statului român, prin Administrația Națională Apele Române.

Acesta a fost acum unul din argumentele deputaților PSD pentru adoptarea proiectului, arătând că opoziția nu mai are motive să se opună proiectului. Cu toate că la finele lunii trecute îi fusese întocmit un raport de adoptare, după cum a relatat Profit.ro, săptămâna trecută, înaintea votului final din plenul Camerei Deputaților, proiectul a fost retrimis comisiei de buget pentru un nou raport, cu recomandarea ca jocurile de noroc să fie eliminate de la aplicarea facilităților propuse. 

Chirițoiu despre procesul cu Loteria Română pierdut în instanță: Un caz clar, dar se pare că nu am reușit să-l explicăm CITEȘTE ȘI Chirițoiu despre procesul cu Loteria Română pierdut în instanță: Un caz clar, dar se pare că nu am reușit să-l explicăm

Proiectul stabilea că se va aplica doar o cotă redusă de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru următoarele activități: cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.

În cele din urmă, în comisia de buget, au fost eliminate jocurile de noroc de la aplicarea acestui regim fiscal derogatoriu.

CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse

DECIZIE Legea ”adaosului comercial” dispare în întregime. La fel și amenzile aferente CITEȘTE ȘI DECIZIE Legea ”adaosului comercial” dispare în întregime. La fel și amenzile aferente

Proiectul stabilește, totodată, în mod explicit că terenurile proprietate publică sau privată a statului care fac obiectul legii sunt: insule, grinduri și alte suprafețe de uscat, cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică. 

Printr-un amendament introdus de deputații majorității parlamentare s-a stabilit acum că terenurile trebuie să aibă o suprafață mai mare de 35 de hectare, dar regimul derogatoriu se aplică și unor părți ale acestor terenuri cu condiția ca părțile respective să nu aibă mai puțin de 10 hectare

CONFIRMARE Facilități fiscale, adoptate pentru insule precum Belina. Jocurile de noroc au fost însă excluse

Potrivit unul alt amendament adus de deputați în comisia de specialitate, terenurile respective vor fi scutite de la prevederile Legii apelor.

Lege nouă pentru Registrul Comerțului. Ministerul Justiției vrea mutarea online a unor operațiuni ale ONRC, conform unei directive europene CITEȘTE ȘI Lege nouă pentru Registrul Comerțului. Ministerul Justiției vrea mutarea online a unor operațiuni ale ONRC, conform unei directive europene

Toate terenurile proprietate publică sau privată de acest fel urmează a fi scutite de taxa pe teren, conform proiectului.

Regimul fiscal derogatoriu prevăzut urmează să se aplice corespunzător și terenurilor concesionate de către unitățile administrativ- teritoriale, dacă sunt utilizate exclusiv pentru activitățile economice prevăzute.

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe aceste terenuri, taxele și impozitele locale calculate și datorate potrivit dispozițiilor Codului Fiscal vort fi reduse cu 50%, prin hotărâre a consiliului local, prevede proiectul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului.

DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori CITEȘTE ȘI DECIZIE Pragul cifrei de afaceri pentru care este aplicată scutirea de impozit pe profit a cooperativelor agricole - majorat de peste 3 ori

Dosarul DNA privind insula și lacul Belina a dus la demisia a doi miniștri: Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării, acuzată de procurorii DNA de abuz în serviciu, și, în același dosar, Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, acuzată de complicitate, în calitate de fost ministru al Mediului în Guvernul Ponta.

Dosarul vizează trecerea, considerată ilegală, în 2013, a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare), situate în albia minoră a Dunării,  din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat că, în perioada în care era prim-ministru, liderul PSD Liviu Dragnea i-ar fi solicitat să treacă Lacul Belina în proprietatea Consiliului Județean Teleorman, precizând că nu ar fi știut că lacul a ajuns în proprietatea firmei Tel Drum și că acest lucru l-a aflat din presă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
parlament
proiect
lege
cazino
club
restaurant
magazine
scutire
taxe
impozite
tva
insule
grind