EVENIMENT Profit.ro: Ilie Bolojan, Sergiu Manea, Ștefan Nanu, Daniel Dăianu, la dezbaterea „Investiții vs. Deficit”, cu miniștri, lideri din administrație și mediul de afaceri

EVENIMENT Profit.ro: Ilie Bolojan, Sergiu Manea, Ștefan Nanu, Daniel Dăianu, la dezbaterea „Investiții vs. Deficit”, cu miniștri, lideri din administrație și mediul de afaceri

Ilie Bolojan

Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2024

Situația actualelor deficite în creștere și soluțiile cu care starea finanțelor publice poate fi stabilizată fără a tăia din nou de la investiții, așa cum s-a făcut de nenumărate ori în trecut, sacrificând perspectivele creșterii economice vor fi dezbătute într-o conferință specială organizată de Profit.ro în data de 9 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conferința „Investiții vs. Deficit: Provocări și riscuri în economie sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere” va aduce împreună conducerea Ministerului Finanțelor, lideri din administrația publică locală, din piețele financiare, din mediul de afaceri și din cel academic, într-o dezbatere organizată de la ora 9.00, la JW Marriott Hotel, Salon D.

Evenimentul va fi transmis în direct, și pe postul Profit.News TV, precum și pe pagina de facebook a Profit.ro - VEZI DETALII AICI

Conferința va fi deschisă de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, alături de Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea.

Marcel Boloș - Ministrul Finanțelor, Adrian-Ioan Veștea - Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ilie Bolojan - Președintele Consiliului Județean Bihor, Sergiu Manea - Președinte, Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), Ștefan Nanu - Director General al Trezoreriei Statului, Ramona Jurubiță - Vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), Daniel Dăianu - Președintele Consiliului Fiscal și Alin Marius Andrieș -Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor Publice, au confirmat deja participarea în dezbatere.

Conferința este organizată într-un context în care deficitul bugetar a sărit în aer la începutul acestui an, atingând 1,67% din PIB după doar două luni, cu perspective și de agravare în martie. Gaura de 29 miliarde de lei acumulată în primele două luni, din care 21 miliarde doar în februarie, marchează un nefericit record pentru această perioadă.

Concomitent cu deteriorarea deficitului bugetar, se adâncește și datoria publică, marcând, la finele lui 2023, o creștere de peste două ori față de 2019. Cele peste 782 miliarde de lei au echivalat 48,9% din PIB, iar perspectiva depășirii pragului de 50% din PIB, peste care Guvernul trebuie să adopte automat măsuri de reducere a cheltuielilor, e iminentă. Derogările date frecvent în trecut la Legea responsabilității fiscal-bugetare sunt de așteptat și anul acesta, unul cu mai multe rânduri de alegeri, însă problema deficitului și a îndatorării nu poate fi rostogolită la nesfârșit. Trezoreria Statului a accelerat împrumuturile la începutul anului, reușind să acopere o mare parte din necesarul de finanțare.

Deteriorarea situației finanțelor publice pune, însă, deja presiune pe costurile de împrumut ale țării, riscând să ducă la o revizuire în jos a ratingului de țară (evitată până acum în mod remarcabil), mai ales dacă execuția bugetară sau creșterea economică vor dezamăgi în prima parte a anului. Economiștii se așteaptă la un al doilea an consecutiv în care dinamica PIB să fie sub potențial, redevenind pesimiști și în legătură cu inflația.

Tabloul macroeconomic local se suprapune pe o perioadă de incertitudine ce domină și economia europeană, în contextul crizelor recente, al războiului din Ucraina și al riscurilor ce persistă pentru stabilitatea financiară regională, chiar dacă piețele și-au mai revenit.

Problemele finanțelor publice sunt o amenințare și pentru mediul de afaceri. Dincolo de impactul inflației resimțit puternic în ultima perioadă, managerii și antreprenorii români se tem că nota de plată pentru deficitele mari ale statului le va fi trimisă tot lor, sub forma taxelor și impozitelor mărite după alegeri, alte victime de serviciu riscând să fie investițiile.

Într-un astfel de context, Profit.ro aduce în dezbatere teme care preocupă mediul de afaceri în acesată perioadă. Cum se poate depăși situația actualelor deficite în creștere? În 2024 ar trebui să avem cea mai mare pondere a investițiilor în PIB de până acum. Ce se va întâmpla cu investițiile publice și private în lunile următoare? Domenii și zone prioritare pentru investiții. Cum putem reveni la o creștere economică susținută, după doi ani de avans sub potențial? Care sunt perspectivele absorbției fondurilor europene? Ce măsuri au în mod realist șanse să asigure o reducere dramatică a deficitului cu 4 procente de PIB, adică nu mai puțin de 14 miliarde de euro în următoarea perioadă?

Cum se poate îmbunătăți colectarea veniturilor bugetare, ajungând în zonele reale de evaziune, fără a pune o presiune suplimentară tot pe acea parte a economiei care își plătește în mod obișnuit taxele și impozitele?

Conferința va pune în dezbatere și situația finanțelor publice locale, cu provocările primarilor și prioritățile de investiții la nivel local. Care sunt așteptările mediului de afaceri de la administratorii locali. Ce se întâmplă cu taxele și impozitele locale?

Discuția despre starea finanțelor publice trebuie purtată în strânsă legătură cu efectele transmise mai departe în mediul de afaceri? Cum se adaptează mediul antreprenorial în contextul actual? Ce bugete programează antreprenorii și managerii în perioadă de incertitudine fiscală și macroeconomică și ce priorități există pentru investițiile private în plină perioadă de transformări tehnologice?

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii vs deficit
conferinta profit.ro
ministerul finantelor