EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăzi

EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăzi
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 29 nov 2017

Angajații BNR, unii dintre cei mai bine plătiți lucrători la stat din România, nu vor fi afectați de modificările fiscale. Banca Națională va creștere remunerațiile brute ale salariaților, astfel încât cele nete să nu fie reduse ca urmare a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, după modificarea Codului fiscal, au declarat, pentru Profit.ro, surse oficiale din mediul bancar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a modificat Codul fiscal, astfel că de la 1 ianuarie toate contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate sunt datorate de angajat, la un nivel de 35%, în timp ce angajatorul va plăti o contribuție nouă, numită asigurătorie muncă, de 2,25%, față de sistemul anterior în care angajatul plătea 16,5% din brut contribuții, iar angajatorul 23%. De asemenea, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Măsura este una cu impact neutru asupra costului patronal și a salariului net, cu condiția ca angajatorii să asume creșterea salariilor brute.

Banca centrală va acomoda astfel impactul modificării Codului fiscal, astfel încât lefurile nete ale angajaților să nu scadă. O decizie contrară a conducerii ar fi dus la reducerea salariilor nete cu circa o cincime.

La finele anului trecut, BNR avea 1902 angajați, cu 3 mai puțini decât la finele lui 2015, și o fluctuație a personalului de 4,6%. 58 de salariați au fost promovați în funcții superioare de execuție și 32 de salariați în funcții de conducere.

Anul trecut, BNR înregistra cheltuieli cu personalul de 279,7 milioane de lei, de la 273,8 milioane de lei în 2015. Cheltuielile BNR de personal pentru fiecare angajat în parte sunt, astfel, de circa 147.000 de lei anual sau 12.254 de lei lunar, ceea ce ar înseamna o remunerație brută medie lunară de 9.573 de lei și una netă de 6.715 lei. Calculul este, însă, unul inexact, pentru că o parte dintre angajații băncii beneficiază și de prime de performanță, care sunt impozitate doar cu cota de 16%, fără a adăuga contribuții sociale suplimentare.

Compania britanică Prospex anunță că a găsit gaze la concesiunea Suceava, unde a investit în vară. Britanicii lucrează cu o companie controlată de unul dintre fiii unui miliardar de origine uzbecă CITEȘTE ȘI Compania britanică Prospex anunță că a găsit gaze la concesiunea Suceava, unde a investit în vară. Britanicii lucrează cu o companie controlată de unul dintre fiii unui miliardar de origine uzbecă

Directorul de resurse umane al BNR, Mugur Tolici, declara anul trecut că 78 de salariați au primit un bonus de performanță în cuantum de un salariu de bază lunar.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, încasează net 39.000 de lei lunar, plus un o indemnizație de membru al Consiliului de administrație de 16.400 de lei. Florin Georgescu, prim-viceguvernator, încasează aproape 37.000 de lei salariu, plus indemnizația de 16.200 de lei, iar viceguvernatorii Liviu Voinea și Eugen Nicolăescu încasează fiecare o leafă de 33.500 de lei plus 16.200 de lei indemnizație.

Pe lângă sumele de mai sus, conducerea mai încasează și Indemnizație de vacanță – 100% din salariul net lunar, alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare și o sumă din fondul de participare a salariaților la profit, fără a se depăși un salariu net lunar.

Ceilalți membri simpli ai CA, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy și Virgiliu Stoenescu, încasează câte 16.200 de lei lunar și pot beneficia și de alte venituri. De pildă, în 2015 au încasat suplimentar o indemnizație netă.

Salariile nete la nivelul funcțiilor de conducere, stabilite în intervale minime și maxime, sunt cele de mai jos.

Funcție

Nivel minim

Nivel maxim

Centrala Băncii Naționale a României

Director

7.821 lei

28.643 lei

Director adjunct

6.414 lei

20.972 lei

Șef serviciu

5.261 lei

14.079 lei

Structurile teritoriale ale Băncii Naționale a României

Director

6.414 lei

14.683 lei

Șef serviciu

5.261 lei

8.340 lei

 

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii bnr
crestere salarii bnr
contributii
transfer contributii