EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări

EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 8 dec 2022

Instituțiile statului vor avea, din nou, liber să facă angajări de anul următor, urmând ca înghețarea angajărilor în sistemul public introdusă pentru a doua parte a acestui an (iulie-decembrie) să nu fie prelungită și în anul următor, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro. Angajările vor putea fi făcute în limita cheltuielilor de personal aprobate pentru instituția respectivă. Guvernul poate decide o blocare a angajărilor la stat abia în a doua jumătate a anului următor, dacă evoluția economiei și cea a finanțelor statului necesită o astfel de măsură.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Guvernul a decis în iunie suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice. Au continuat, însă, concursurile pentru ocuparea posturilor în cazul cărora au fost demarate procedurile de organizare anterior datei de 1 iulie 2022.

Ordonanța din iunie a dat posibilitatea ca, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum de Guvern, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor - posibilitatea unor noi restricții la microîntreprinderi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor - posibilitatea unor noi restricții la microîntreprinderi

Suspendarea angajărilor a fost necesară pentru a ține sub control cheltuielile. Guvernul a aprobat în a doua jumătate a anului ocuprarea unor posturi, cum ar fi cele pentru punctele vamale noi cu Ucraina, dar blocarea angajărilor a limitat considerabil recrutarea de noi bugetari.

Acum, potrivit surselor citate, decizia la nivel guvernamental este ca suspendarea să nu fie extinsă pentru anul următor. Angajările vor fi permise cel puțin în prima parte din 2023, o decizie de suspendare, similară cu cea din iunie anul acesta, urmând să fie luată doar dacă economia are o evoluție slabă și, în consecință, apare o presiune pe veniturile statului.

Potrivit celor mai recente date disponibile, numărul angajaților din ssitemul public este de aproximativ 1,26 milioane.

ANAF vrea angajări record anul următor

Intențiile autorităților de a renunța la restricțiile privind angajările au început să se contureze în ultimele luni, perioadă în care șefii de instituții au început să vorbească despre intenții de recrutare de personal în 2023.

Doar salariile unor bugetari cresc anul următor cu până la 10% față de decembrie, dar fără să depășească nivelurile prevăzute pentru anul acesta în Legea salarizării. Salariile demnitarilor rămân înghețate CITEȘTE ȘI Doar salariile unor bugetari cresc anul următor cu până la 10% față de decembrie, dar fără să depășească nivelurile prevăzute pentru anul acesta în Legea salarizării. Salariile demnitarilor rămân înghețate

Printre acestea, ANAF vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, a declarat, la începutul lunii octombrie, pentru Profit.ro președintele instituției, Lucian Heiuș. Concursurile de recrutare ar putea începe chiar din primul trimestru (intervalul ianuarie-martie), atenție deosebită urmând să fie acordată deficitului de personal din administrațiile din teritoriu ale Fiscului.

ANAF a derulat o serie de concursuri în această vară, la care au fost ocupate, potrivit informațiilor primite de Profit.ro, doar 60% din posturi, mulți candidați fiind respinși din cauza punctajelor slabe obținute. Angajările au avut loc în aparatul central, la regionala București și la direcția de mari contribuabili (DGAMC), intențiile de a mai organiza concursuri și pentru unitățile din teritoriu, în această toamnă, fiind date peste cap de decizia Guvernului de a suspenda angajările la stat, cu unele excepții, pentru a doua jumătate a anului. Procedurile pentru concursurile ANAF din vară au fost inițiate anterior suspendării introduse de către Guvern, astfel că recrutarea s-a putut desfășura.

Planuri pentru bugetari în 2023

Pe lângă libertatea de a face angajări, în limita cheltuielilor de personal aprobate, angajații din sectorul public vor primi de la începutul anului următor și o majorare de până la 10% față de decembrie 2022, dar acordată diferențiat, astfel încât angajații să nu depășească nivelul prevăzut de Legea salarizării pentru finalul anului 2022.

ANAF schimbă Declarația Unică CITEȘTE ȘI ANAF schimbă Declarația Unică

Cheltuielile de personal sunt cele mai importante din buget după cele pentru asistență socială (în principal pensii), iar pentru anul următor se estimează că vor ajunge la 127,6 miliarde de lei. față de 118,4 miliarde de lei estimat pentru 2022. Cheltuielile salariale totoale cresc, astfel, cu 7,8%.

EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări

sursă: Ministerul Finanțelor

viewscnt
Afla mai multe despre
angajari
bugetari
angajari stat
sistem public