EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal

EXCLUSIV Mișa, DGAMC: Din controalele în sectorul bancar am mai atras în plus peste 400 milioane lei. Vrem să începem controale la alte două bănci, dar ne confruntăm cu o criză majoră de personal
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 22 aug 2023

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), din cadrul ANAF, a atras peste 400 de milioane de lei din verificările derulate în sectorul bancar în prima jumătate a anului. Suma, deja încasată, este semnificativă raportat la impozitele declarate în mod obișnuit de către bănci, în total de 1,58 miliarde lei pentru anul trecut. DGAMC intenționează să inițieze, în a doua jumătate a acestui an, controale la alte două instituții de credit, unde analiza relevă că ar urma să fie identificate sume suplimentare, însă desfășurarea acestora depinde și de problemele de personal, a declarat pentru Profit.ro directorul DGAMC, Ionuț Mișa. Personalul serviciului responsabil de controale pe întreg sistemul bancar a fost dublat, de la 2 la 4 oameni, dar este departe de nivelul inițial de 17 angajați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

DGAMC, cu mai puțin de 500 din cei aproape 20.000 de angajați ai ANAF, administrează 3.769 de mari companii, plus reprezentanții fiscali ai acestora. Anul trecut, DGAMC a colectat 175,2 miliarde lei, reprezentând 47% din totalul veniturilor la nivelul ANAF.

"Vrem să inițiem în a doua jumătate a anului controale la alte două bănci, dar în funcție de disponibilități. Ne-au rămas foarte puțini oameni specializați pe sectorul bancar. La aceste două bănci a fost făcută analiză de risc și credem că vom stabili sume suplimentare", a declarat Mișa pentru Profit.ro.

Parlamentul amână sesiunea specială pentru pensii. Negocieri la Bruxelles și pentru schimbările fiscale CITEȘTE ȘI Parlamentul amână sesiunea specială pentru pensii. Negocieri la Bruxelles și pentru schimbările fiscale

În urma verificărilor din prima jumătate a anului, bugetul de stat a încasat, în plus, peste 400 de milioane de lei, inclusiv penalități.

"În prima jumătate a anului am atras din activitatea de control peste 400 de milioane de lei, din care peste 260 milioane lei sume suplimentare, iar restul penalități de întârziere. Sumele stabilite au fost deja achitate", a explicat acesta.

Pentru comparație, potrivit datelor DGAMC, tot sistemul bancar a declarat pentru anul 2022 impozit de 1,58 miliarde lei, iar pentru 2021 de 1,48 miliarde lei.

În 2023, încasările din impozit pe profit din sectorul bancar s-au situat la 1,3 miliarde lei pentru primele șapte luni din an. Totalul încasărilor la buget din sectorul bancar este, pentru acest interval, de 3,8 miliarde lei, inclusiv impozit pe profit, contribuții sociale ale angajaților, TVA și altele. 

Problemele de personal, mai grave la DGAMC față de restul ANAF

ANAF se confruntă cu probleme majore de personal de mai mulți ani, din cauza deciziei politicienilor de a bloca angajările. Timp de mulți ani, ANAF nu a putut angaja prin concurs, singura sursă de suplinire, parțială, a plecărilor și pensionărilor fiind transferul de la alte instituții.

În prezent, din cele 22.241 posturi prevăzute pentru ANAF, circa 2.500 sunt vacante, dar Fiscul nu poate angaja și le-ar putea pierde ca urmare a demersului mai amplu al Guvernului de a desființa posturi vacante. Conducerea ANAF a transmis, recent, Ministerului Finanțelor că desființarea acestor posturi vacante, în loc de ocuparea lor, ar avea impact negativ asupra veniturilor la buget.

GALERIE FOTO Boloș s-a dus cu cafea, dar și-a făcut cruce și a spus de câteva ori ”Doamne ferește” după ce a văzut cum lucrează angajații din sistem – Birouri din 1997, imprimantă deja casată, lipsă hârtii CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Boloș s-a dus cu cafea, dar și-a făcut cruce și a spus de câteva ori ”Doamne ferește” după ce a văzut cum lucrează angajații din sistem – Birouri din 1997, imprimantă deja casată, lipsă hârtii

Criza de personal din ANAF este mai gravă la DGAMC, unde activitatea angajaților este mult mai complexă, dar salarizarea este la nivelul altor servicii din Fisc.

"La serviciul care se ocupă de controalele din sectorul bancar, responsabil de câteva zeci de instituții de credit, rămăseseră doar 2 oameni, deși inițial au fost 17. Am reușit să mai aducem 2 oameni, mutați tot din DGAMC, și am vrea să ajungem cu totul măcar la 10, dar durează câțiva ani să îi pregătim și, cum învață, cum îi racolează băncile din cauza salariilor pe care le au. Activitatea este foarte complexă, cu responsabilitate mare, iar salariile sunt la fel ca la alte servicii fiscale, astfel că nu sunt persoane interesate să activeze aici. Situația este cam la fel în toată DGAMC, muncă complexă, salarii similare cu orice altă activitate din agenție. Nu există motivație să vină cineva să muncească mai mult pentru aceiași bani", a explicat Mișa pentru Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
dgamc
control
verificare
banci
fisc