Faci bani pe Facebook, Instagram, TikTok sau alte rețele de socializare? Ce trebuie să știi

Faci bani pe Facebook, Instagram, TikTok sau alte rețele de socializare? Ce trebuie să știi
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2023

 ANAF a organizat un webinar în care a răspuns unor întrebări importante pentru influencerii din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

1. În primul rând trebuie să știi că dacă activitatea ta are caracter de continuitate, ești obligat să te înregistrezi ca PFA (persoană fizică autorizată).

Ce înseamnă continuitate în ochii ANAF?

Nu există o definiție clară, dar reprezentanții ANAF spun că dacă faci mai multe luni dintr-un an bani cu ajutorul acestor platforme, atunci ar trebui să te faci PFA, deoarece se consideră că faci activitate continuă, scrie Hotnews.ro.

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut

2. Având în vedere răspunsul de mai sus, activitatea ocazională este dacă câștigi o dată sau de două ori pe an sume prin intermediul platformelor de socializare.

În acest caz ești obligat să depui Declarația unică până la 25 mai, fără să mai fie nevoie să-ți faci și PFA.

3. Dacă activitatea este continuă (cum am menționat la punctul 1), atunci trebuie să știi că în 30 de zile de la înființarea PFA ești obligat să transmiți la ANAF, indicat prin Spațiul Privat Virtual (SPV), o Declarație unică cu estimări.

Dacă nu o depui, vei primi un avertisment din partea ANAF, „dacă nu ai în istoric nicio altă abatere”.

Amenda este între 50-500 lei dacă nu depui Declarația și ai mai avut abateri.

4. Unele persoane care își fac PFA probabil se întreabă dacă sunt obligate să achiziționeze de la ANAF și Registrul unic de control.

Ei bine, acel „caiet” nu este obligatoriu, lucru confirmat și de reprezentanții ANAF, dar este totuși bine să-l ai.

Germania va depăși Japonia în acest an, devenind a treia mare economie mondială CITEȘTE ȘI Germania va depăși Japonia în acest an, devenind a treia mare economie mondială

5. În ce situație plătești și TVA

Conform prezentării ANAF, dacă ai venituri din rețelele de socializare nu ești scutit de TVA. Nu ești obligat să te înregistrezi dacă ai venituri sub 300.000 lei.

Ei bine, dacă depășești cei 300.000 lei, atunci va trebui să plătești și TVA de 19%.

6. Ce formular depui pentru TVA

La depășirea acelui plafon de 300.000 lei ești obligat să depui formularul 300 Decont de TVA. Dacă ai și operațiuni intracomunitare, atunci mai este un formular: 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare.

7. Trebuie declarate și veniturile „cadouri” de pe plaforme gen TikTok

TikTok are o caracteristică plaformelor de videochat: anumite cadouri virtuale care se pot transforma în bani. Și acele venituri sunt impozabile.

8. Dacă ești salariat, dar ai și venituri separate din rețelele de socializare, mai declari și plătești veniturile?

Răspunsul este: da, chiar și CAS și CASS în funcție de plafoanele pe care le vom menționa la final.

9. La ce salariu minim te raportezi când completezi Declarația unică, inclusiv cea estimativă

Pentru că avem două salarii minime în acest an, nu se va lua în considerare al doilea (cel de la 1 octombrie), ci primul: 3.000 lei brut. Practic, plafoanele sunt în funcție de această sumă (vezi mai jos).

Orange România - afaceri și clienți în scădere în primele 9 luni. Operatorul a continuat extinderea rețelelor 4G/4G+ și 5G/5G+. Segmentul B2B a rămas un motor de creștere CITEȘTE ȘI Orange România - afaceri și clienți în scădere în primele 9 luni. Operatorul a continuat extinderea rețelelor 4G/4G+ și 5G/5G+. Segmentul B2B a rămas un motor de creștere

10. Dacă ești părinte și ai un copil influencer care are venituri din rețelele de socializare, Declarația unică trebuie depusă în numele acestuia, iar conform reprezentanților ANAF, cu semnatură electronică prin SPV.

„Minorul nu poate să-și facă SPV decât prin împuternicit, prin certificat digital, prin tutore. Ca părinte, vă luați semnătură electronică și depuneți Declarația prin SPV”, au spus reprezentanții ANAF.

Când vine vorba despre înregistrarea la ONRC, dacă activitatea are caracter de continuitate, reprezentantele ANAF au spus că ar trebui făcută o solicitare oficială în acest sens în formularul de contact de pe site-ul ANAF și să se trimită o solicitare și la ONRC. Practic, nu au putut oferi informații, speța fiind complexă.

11. Ce plafoane trebuie să ai în vedere pentru plata contribuțiilor și cât ai de plătit

Pentru veniturile din 2023, ce se declară și plătesc taxele în 2024 sunt 3 plafoane pentru plata contribuțiilor, de 6, 12 și 24 de salarii minime.

Așadar, plafoanele arată așa:

Dacă ai venituri între 18.000 – 36.000 lei/an, atunci CAS este zero (e opțional), dar trebuie să plătești CASS de 1.800 lei.
Dacă ai venituri între 36.000 – 72.000 lei/an, atunci CAS este 9.000 lei, iar CASS de 3.600 lei
Dacă ai venituri mai mari de 72.000 lei/an, atunci CAS este 18.000 lei, iar CASS 7.200 lei
(Evident, la ce este sub 6 salarii minime se plătește doar impozitul pe venit).

Impozitul pe venit: 10%.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
tiktok
influenceri