Finanțele renunță la modernizarea Fiscului cu bani de la Banca Mondială. Vor cumpăra computere și softuri ca la armată și servicii secrete

Finanțele renunță la modernizarea Fiscului cu bani de la Banca Mondială. Vor cumpăra computere și softuri ca la armată și servicii secrete
Marius Oncu
Marius Oncu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 iul 2018

Ministerul Finanțelor a renunțat la proiectul de modernizare a ANAF împreună cu Banca Mondială și pregătește pentru Fisc un model special pentru achiziția de echipamente, similar cu cel practicat în cazul achizițiilor militare sau a celor efectuate de serviciile secrete, potrivit informațiilor Profit.ro. Modelul acesta de achiziții are nevoie de o derogare specială, dar permite criterii mult mai relaxate în ceea ce privește transparența și concurența, precum și negocieri pentru atribuire directă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Modernizarea ANAF cu un împrumut de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială (programul RAMP) s-a aflat în analiza Finanțelor în ultimele luni, după ce la începutul acestui an a fost făcut publică situația cheltuielilor. Astfel, deși din împrumut autoritățile au cheltuit sume mari de bani, peste 10 milioane de euro, toate cheltuielile au vizat servicii de consultanță și analize, fără să fie cumpărat un singur computer.

Intențiile Finanțelor pentru modernizarea ANAF au fost prezentate, potrivit surselor Profit.ro, de ministrul de resort, Eugen Teodorovici, într-o întâlnire recentă cu reprezentanți ai mediului de afaceri. Ministrul a coordonat prima întâlnire cu mediul de afaceri, organizată pentru îmbunătățirea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală.

Ministerul Finanțelor intenționează, astfel, să prezinte un concept de achiziții publice creat special pentru ANAF până în luna august.

Totodată, și noul sediu al Centrului Național pentru Informații Financiare (CNIF) ar urma să fie construit până la finele anului următor, a spus ministrul. Profit.ro a scris la mijlocul lunii iunie că Ministerul Finanțelor se gândește să construiască o clădire pentru CNIF, care să funcționeze ca centru de date, dar și spații de birouri pentru câteva sute de IT-iști responsabili de sistemele informatiice ale Fscului, Finanțelor și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

De altfel, Eugen Teodorovici a avertizat în mai multe rânduri că, dacă nu reușește salvarea programului cu Banca Mondială, este pregătit să treacă inclusiv la achiziții directe pentru modernizarea ANAF, agenție de importanță vitală pentru stat, dar care funcționează cu o infrastructură IT atât de veche și instabilă, încât afectează buna funcționare a statului.

Un exemplu al problemelor cu care s-a confruntat programul de modernizare finanțat din împrumutul Băncii Mondiale este și anularea unei licitații pentru 15.000 de computere în urmă cu un an.

Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați

Recent, la începutul lunii iunie, reprezentanții Băncii Mondiale anunțau că proiectul pentru modernizarea ANAF este analizat împreună cu Ministerul Finanțelor.

Programul RAMP a fost foarte aproape de a fi oprit la începutul acestui an, după progrese limitate în ultimii ani. Precedentul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat, în ianuarie, că de la semnarea acordului, în 2012, ANAF a cheltuit doar 60 de milioane de lei pentru analize și consultanță, dintr-o linie de împrumut de 70 de milioane de euro, dar nici măcar un leu pentru sistemul IT.

Ionuț Mișa declara în ianuarie, cu puțin timp înainte ca postul de ministru al Finanțelor să fie preluat de Eugen Teodorovici, că ANAF a cheltuit doar 23,5% din banii alocați în programul de modernizare desfășurat din 2012 în cooperare cu Banca Mondială, suma respectivă, de 60 milioane lei, fiind cheltuită doar pentru analize și consultanță, niciun leu nefiind încă alocat pentru sistemul IT.

DOCUMENT Lista amenzilor, impozitelor, taxelor și contribuțiilor care pot fi plătite din această lună la CEC. Pot plăti și persoanele care nu au cont SPV, dar trebuie să cunoască suma și contul pentru plată CITEȘTE ȘI DOCUMENT Lista amenzilor, impozitelor, taxelor și contribuțiilor care pot fi plătite din această lună la CEC. Pot plăti și persoanele care nu au cont SPV, dar trebuie să cunoască suma și contul pentru plată

ANAF a încheiat în 2012 un acord - denumit Proiectul de Modernizare a Administrației Fiscale (Revenue Administration Modernization Project - RAMP) - de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 70 milioane euro, pentru modernizarea administrației fiscale.

Acest program trebuia finalizat la finalul anului 2017, dar la începutul acestui an era realizat doar în proporție de 23,5%. Potrivit lui Mișa, reprezentanții Băncii Mondiale au sesizat din 2012, în fiecare an, că nu sau fost făcute progrese la nivelul sistemului IT și că sumele au fost cheltuite doar pentru analize și consultanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
banca mondiala
modernizare