Firma Tel Drum a intrat în insolvență, dar nu poate încerca 60 zile o eventuală dizolvare. Explicația avocatului pentru Profit.ro

Firma Tel Drum a intrat în insolvență, dar nu poate încerca 60 zile o eventuală dizolvare. Explicația avocatului pentru Profit.ro
scris 29 ian 2018

Firma Tel Drum a intrat în insolvență, cererea firmei fiind acceptată de tribunal. În același timp, judecătorii au decis, la cererea preventivă a DNA, să interzică o eventuală dizolvare sau lichidare a firmei pe o perioadă de 60 de zile, până la 26 martie.

Interdicția a fost acceptată după ce procurorii DNA au transmis că, intrând în insolvență, firma își poate cere ulterior, într-un interval scurt, și lichidarea și radierea, astfel încât aceasta nu va mai putea fi trasă la răspundere într-o astfel de situație. 

În consecință, Tel Drum a intrat de astăzi în insolvență, dar nu poate apela la o eventuală dizolvare.

Firma Tel Drum și-a cerut insolvența în contextul în care, la finele anului trecut, procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, ca și pe bunurile firmei, măsura vizându-l și pe liderul PSD, Liviu Dragnea.

În 2016, ultimul an raportat, firma a avut afaceri de 223,5 milioane lei și un profit net de 2,1 milioane lei, cu aproape 700 de angajați.

"Luarea măsurilor asiguratorii a pus societatea în imposibilitate de a-și onora obligațiile contractuale și plățile", a arătat avocatul firmei pentru Profit.ro, la momentul depunerii cererii.

Firma de construcții Tel Drum a fost prezentată în presă ca fiind "patronată din umbră" de actualul președinte al PSD, Liviu Dragnea, ipoteză negată repetat de acesta.

EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Tinerii din programul Start Up Nation, ironizați în documente oficiale de ministerul creat să îi sprijine: "Un fleac, v-am ciuruit pe toți!"

Recent, procurorii DNA au anunțat extinderea urmăririi penale în cazul societății Tel Drum, firma fiind cercetată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată și complicitate la abuz în serviciu. Cererea de insolvență a fost depusă în aceeași zi.

În cauză a fost dispusă instituirea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile și imobile ale firmei Tel Drum, precum și poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terți, cu orice titlu, în conturile bancare deținute aceasta, până la concurența sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentând suma foloaselor necuvenite și suma cu care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat).

Acceptarea de către tribunal a cererii de insolvență va genera acum ridicarea acestor măsuri asiguratorii.

De asemenea, în luna decembrie, societatea Tel Drum și doi dintre directorii acesteia - Petre Pitiș și Mircea Vișan - au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru folosirea de documente false, având ca rezultat obținerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziționării unei stații de asfaltare. De asemenea, un alt director al firmei, Florea Neda, precum și S.C. WFA Impex SRL și un reprezentant al acestei societăți, Ion Florian, au fost trimiși în judecată pentru complicitate.

Procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, măsura vizându-l și pe liderul PSD Liviu Dragnea.

În dosarul Tel Drum, Liviu Dragnea este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, de două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, fapte comise în perioada în care era președintele Consiliului Județean Teleorman.

FT: Opt dintre cele mai mari bănci din lume vor încheia acorduri cu UE pentru închiderea investigației privind manipularea pieței valutare CITEȘTE ȘI FT: Opt dintre cele mai mari bănci din lume vor încheia acorduri cu UE pentru închiderea investigației privind manipularea pieței valutare

"Suspectul Liviu Nicolae Dragnea, președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații", afirmă DNA.

Conform procurorilor, prejudiciul creat în dauna bugetului public este de peste 30 de milioane de lei, iar fondurile europene fraudate sunt de 21 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
sechestru
psd
tel drum
liviu dragnea