Fiscul a prezentat la sute de întâlniri cu firmele plata defalcată a TVA, însă noul sistem tot nu atrage. În prima zi de aplicare, în țară au fost 100 astfel de întrevederi

Fiscul a prezentat la sute de întâlniri cu firmele plata defalcată a TVA, însă noul sistem tot nu atrage. În prima zi de aplicare, în țară au fost 100 astfel de întrevederi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 11 oct 2017

Fiscul a încercat să lanseze în forță plata defalcată a TVA, cu 100 de întâlniri cu firme, organizate în țară, la care mai mulți specialiști au explicat noul sistem. Anterior, în  septembrie, ANAF prezentase split TVA pentru 7.900 de antreprenori. În pofida eforturilor atractivitatea noului mecanism nu s-a dovedit pe măsura așteptărilor: la începutul lunii octombrie, când split TVA a devenit operațional, erau înscrise doar 175 de firme. Numărul firmelor înrolate a urcat ulterior la doar 273.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

ANAF organizează lunar întâlniri cu firmele din 2011, temele fiind în principal noutățile legislative. În contextul introducerii TVA de la 1 octombrie, tema a fost abordată cu prioritate pe parcursul celor 202 întâlniri organizate în luna septembrie în parteneriat cu CECCAR. La aceste întâlniri au participat 7.898 de contribuabili, potrivit datelor ANAF.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Numărul de întâlniri din septembrie a fost dublu față de media de circa 100 de astfel de evenimente organizate în precedentele opt luni ale anului.

Fiscul are și în octombrie programate peste 200 de întâlniri, din care 100 au avut loc în prima zi lucrătoare de la intrarea în vigoare a sistemului.

"În luna octombrie sunt programate 212 întâlniri cu contribuabilii, din care, în data de 2 octombrie 2017, unitățile fiscale teritoriale au organizat deja un număr de 100 de întâlniri care au avut ca temă Mecanismul privind plata defalcată a TVA”, potrivit ANAF.

Date Profit.ro: Doar două dintre marile companii aplică plata defalcată a TVA. Ambele sunt controlate de stat CITEȘTE ȘI Date Profit.ro: Doar două dintre marile companii aplică plata defalcată a TVA. Ambele sunt controlate de stat

Fiscul publică lista întâlnirilor și stabilește tema acestora la începutul fiecărei luni. Contribuabilii interesați se pot înscrie prin “formularul de contact” de pe site-ul ANAF.

Numărul firmelor înscrise pentru split TVA

Numai 175 de firme s-au înscris, de la început, în mecanismul de plată defalcată a TVA, opțional de la 1 octombrie, în contextul în care noul sistem a fost criticat dur de mediul de afaceri, iar sondajele derulate în rândul companiilor private au relevat că acestea încearcă să amâne pe cât posibil intrarea în sistem.

Distribuția pe județe a acestora relevă că doar București și Arad au trecut de pragul de 10 firme înrolate în noul sistem, în timp ce în județele Covasna, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Vaslui și Vrancea nu apare nici măcar o firmă.

Pentru a atrage firmele să adopte noul sistem de TVA din perioada în care este optional, autoritățile au oferit stimulente, însă acestea nu se dovedesc suficient de atractive pentru a convinge agenții economici. Potrivit unui sondaj realizat de PwC, 95,4% dintre companii nu vor implementa noul sistem în perioada octombrie-decembrie 2017, în timp ce doar 4,6% afirmă vor migra mai devreme de momentul la care acesta devine obligatoriu.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
plata defalcata
anaf
firme