STUDIU România înregistrează în continuare cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană

STUDIU România înregistrează în continuare cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană
scris 6 oct 2017

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, dat publicității de curând, România rămâne statul membru care înregistrează cel mai mare deficit de colectare de TVA, de 37,2% (diferența dintre sumele de TVA ce ar trebui colectate și încasările efective din TVA). Aceasta se traduce într-o sumă neîncasată de aproximativ 7,7 miliarde de euro.

„Pentru a pune lucrurile în context, suma necolectată din TVA este mai mare decât alocările bugetare ale României în anul 2017 pentru educație, investiții în infrastructură sau sănătate”, a declarat Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC Europa Centrală și de Est.

„PwC România a susținut în mod constant necesitatea implementării unor măsuri de creștere a gradului de colectare a TVA și de combatere a evaziunii fiscale. O soluție în acest sens ar fi preluarea bunelor practici ale altor state membre, cu rezultate palpabile apărute într-un termen rezonabil și numai după consultări cu mediul de afaceri și, dacă este cazul, cu Comisia Europeană.  Există soluții care au avut un rol important atât în creșterea gradului de colectare, cât și din perspectiva impactului pozitiv asupra mediului de afaceri, precum: Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, sau menținerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, a adăugat Daniel Anghel.

TABEL Camera Deputaților prezintă noile salarii ale parlamentarilor și angajaților. Indemnizațiile pornesc de la 13.050 lei pentru aleși CITEȘTE ȘI TABEL Camera Deputaților prezintă noile salarii ale parlamentarilor și angajaților. Indemnizațiile pornesc de la 13.050 lei pentru aleși

Potrivit studiului, România a înregistrat o îmbunătățire în privința colectării de TVA pe parcursul anului 2015.

„Evaziunea în zona de TVA s-a diminuat în principal ca urmare a trecerii la cota redusă de TVA pentru produsele alimentare și a măsurilor colaterale, cum ar fi taxarea inversă și limitarea plăților în numerar. Lupta împotriva fraudei TVA trebuie să continue și să fie bazată în principal pe operaționalizarea obținerii informațiilor fiscale prin intermediul infrastructurii IT a ANAF și prin automatizarea analizei de risc”, a conchis Daniel Anghel.

Studiul Comisiei Europene privind deficitul de încasare a TVA în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene cuprinde date aferente anului 2015.

Conform rezultatelor acestui studiu, țările din Uniunea Europeană au înregistrat un deficit de aproximativ de 152 de miliarde EUR din TVA în cursul anului 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
uniunea europeana
pwc