FMI a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei globale în 2019 și 2020

FMI a revizuit în scădere estimările privind avansul economiei globale în 2019 și 2020
scris 21 ian 2019

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere prognozele privind creșterea economiei globale în 2019 și 2020, pe fondul încetinirii schimburilor comerciale și al investițiilor, la care se adaugă factori de risc precum o eventuală escaladare a tensiunilor dintre SUA și China și deterioarea condițiilor financiare.

Potrivit noilor prognoze, publicate luni, economia mondială va încetini la 3,5% în 2019, față de un avans de 3,7% estimat în raportul din toamnă. Totodată, proiecția privind creșterea econimică din 2020 a fost revizuită la 3,6%, de la 3,7% anterior.

“În ansamblu, forțele ciclice care au stat la baza creșterii globale începând cu a doua jumătate a anului 2017 ar putea încetini într-un ritm mai accelerat decât am estimat în octombrie. Comerțul și investițiile au încetinit, la fel și producția industrială din afara Statelor Unite, iar indicii privind intențiile de achiziții ale managerilor s-au deteriorat”, arată FMI.

Creșterea economiei chineze a încetinit la cel mai redus ritm după 1990. Beijingul, presat pentru noi măsuri de stimulare CITEȘTE ȘI Creșterea economiei chineze a încetinit la cel mai redus ritm după 1990. Beijingul, presat pentru noi măsuri de stimulare

Instituția consideră că escaladarea tensiunilor comerciale și agravarea condițiilor financiare reprezintă principalele surse de îngrijorare în ceea ce privește evoluția economiei mondiale pe termen scurt.

Creșterea incertitudinilor comerciale va afecta investițiile și va perturba lanțurile globale de aprovizionare, în timp ce înăsprirea condițiilor financiare ar fi deosebit de costisitoare, având în vedere nivelul ridicat al datoriilor private și publice din majoritatea economiilor.

FMI a revizuit negativ estimările de creștere pentru economiile avansat în acest an, de la 2,1% la 2%, în principal din cauza înrăutățirii proiecțiilor referitoare la zona euro.

În particular, economia Germaniei ar urma să fie afectată semnificativ de sectorul auto, pe fondul dificultăților de producție în vederea trecerii la testele WLTP, precum și de scăderea cererii la export. Economiștii FMI estimează un avans economic de doar 1,3% în Germania în 2019, față de o creștere de 1,9% preconizată anterior.

În SUA, economia este estimată să încetinească de la 2,9% anul trecut la 2,5% în 2019 și la 1,8% în 2020, pe măsură ce efectele stimulilor fiscali se vor disipa.

FMI a menținut la 6,2% proiecțiile referitoare la avansul economiei Chinei în 2019 și 2020.

Creșterea economiei chineze a încetinit în 2018 la 6,6%, cel mai redus ritm consemnat după 1990, relevă datele oficiale publicate luni.

Potrivit FMI, escaladarea tensiunilor comerciale cu SUA ar putea accentua tendința de încetinire a economiei, ceea ce ar putea conduce la vânzări masive pe piețele valutare și de capital din întreaga lume.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie
crestere
estimari
revizuire
prognoze
sua
china
germania