Fondul Proprietatea: Schimbările fiscale riscă să afecteze serios potențialul de creștere al României în 2019

Fondul Proprietatea: Schimbările fiscale riscă să afecteze serios potențialul de creștere al României în 2019
scris 22 ian 2019

Schimbările fiscale surprinzătoare, adoptate în decembrie 2018, riscă sa afecteze serios potențialul de creștere al României în acest an, în condițiile în care consumul privat este așteptat să încetinească, iar ratelor dobânzii vor fi sub presiune, a anunțat, marți, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), Johan Meyer.

Meyer a avertizat și asupra posibilității adâncirii deficitelor de cont curent și bugetar în acest an, scrie News.ro.

Cum interpretăm și aplicăm regulile de TVA? Cum rezolvăm dificultățile apărute în practică? CITEȘTE ȘI Cum interpretăm și aplicăm regulile de TVA? Cum rezolvăm dificultățile apărute în practică?

”Anul acesta se profilează și apariția unui set de dezechilibre - adâncirea deficitelor de cont curent și bugetar, dar și creșterea inflației, care ar trebui gestionate într-o manieră transparentă și consecventă. În timp ce indicatorii macro-economici cel mai probabil vor fi robuști, mare parte din evoluția lor va depinde de capacitatea statului de a atrage, facilita și gestiona investiții, pe măsură ce nevoia de fluxuri de investiții – inclusiv prin absorbția de fonduri UE – va deveni mai pronunțată”, a spus Meyer.

Creșterea economică a României se afla pe un trend descendent pentru anul 2019, comparativ cu 2018, chiar și înainte de adoptarea Ordonanței de Urgență (OUG) la sfârșitul lunii decembrie. Însă, decelerarea economică ar putea deveni mai pronunțată, iar lipsa studiilor de impact pentru măsurile introduse împiedică previziuni mai precise.

Totuși, Meyer avertizează că măsurile introduse pot avea efecte grave și ample, inclusiv asupra pieței de capital.

”Considerăm că anul 2019 va marca o tendință de încetinire a sectorului de consum, cât și de creștere a ratelor de dobândă, pentru a ține inflația sub control. Estimăm un nivel de inflație moderat, de 3-4%”, se arată în comunicat.

Previziunile privind sectorul energiei s-au schimbat, ca urmare a adoptării OUG. Deși, inițial, specialiștii erau optimiști privind potențialul acestui sector de a crea locuri de muncă și a contribui la veniturile statului pe termen lung, plafonarea prețurilor la gaze și energie și noul regim de taxare pot periclita grav independența energetică a țării.

”Și sectorul bancar a fost lovit în mod sever. Recent introdusă, taxa pe activele bancare poate avea efecte adverse, de domino, pentru întreaga economie, în special pe fondul creșterii dezechilibrelor macro-economice, care trebuie adresate prin politici prudente și prietenoase cu piața. De fapt, cu o astfel de măsură, România, în mod inexplicabil, își face rău sieși, dar și propriilor cetățeni, cei care vor fi nevoiți, în final, să „achite nota de plată””, a spus Meyer.

Pe de altă parte, infrastructura rămâne o zonă cu potențial permanent – deși niciodată împlinit – în timp ce piața muncii rămâne ancorată în cifre bune. Astfel, este probabil ca rata șomajului să rămână joasă, sub nivelul de 5%, însă tot mai multe companii se plâng de un deficit de personal calificat.

”Având în considerare această situație complexă, este esențial ca România să cultive un mediu în care companiile au încredere să investească în afaceri pe termen lung, astfel încât să continue să genereze venituri pentru stat într-un mod sustenabil, prin dividende și taxe pe profit. În acest sens, ar fi de un real folos o strategie guvernamentală de investiții, cuplată cu un cadru legal și de reglementare previzibil, care funcționează spre beneficiul – și nu împotriva – sectorului privat. La fel de important pentru performanța economică generală a țării va fi menținerea deficitului bugetar sub nivelul de 3%”, a spus Meyer.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
johan meyer
schimbari fiscale