Fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme, achitat pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft

Fostul ministru al Comunicațiilor Valerian Vreme, achitat pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2018

Fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Valerian Vreme, trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție în septembrie 2017 sub acuzația de abuz în serviciu, în dosarul Microsoft, a fost achitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Magistrații ICCJ au decis achitarea lui Valerian Vreme pentru abuz în serviciu, scrie News.ro

”Achită pe inculpatul Vreme Valerian (...) pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (...) În baza art. 25 alin. 5 Cod de procedură penală, lasă nesoluționată latura civilă a cauzei, vizând pretențiile formulate de partea civilă Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, (...) menține măsura asiguratorie a sechestrului asigurător, instituită prin ordonanța nr.204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesară acoperirii pagubei cauzată Ministerului Comunicțiilor și Societății Informționale prin săvârșirea infracțiunii. Cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea inculpatului Vreme Valerian rămân în sarcina statului. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Vreme Valerian, în sumă de 65 lei, rămâne în sarcina statului”, se arată în sentință.

Dosar Interagro: Ioan Niculae - condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare CITEȘTE ȘI Dosar Interagro: Ioan Niculae - condamnat la 3 ani și 6 luni închisoare

Decizia magistraților nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în septembrie 2017.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației a încheiat, fără organizarea unei licitații publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni și 13 zile, cu opțiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în școli. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG a achiziționat licențele respective la prețul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în același context, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro.

"Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", menționau procurorii la vremea respectivă.

DNA mai anunța că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru. 

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
valerian vreme