Instanța de judecată obligă DNA să finalizeze în următoarele cinci luni cercetările într-un dosar în care sunt implicați Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma, dar și cumnatul lui Victor Ponta

Instanța de judecată obligă DNA să finalizeze în următoarele cinci luni cercetările într-un dosar în care sunt implicați Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma, dar și cumnatul lui Victor Ponta
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 nov 2018

Tribunalul Prahova a dispus ca procurorii DNA să decidă în privința unei cauze pe care o instrumentează din anul 2014, măsura fiind luată după ce unul dintre inculpații în acest dosar s-a adresat instanței de judecată printr-o contestație privind durata procesului penal. În acest dosar sunt implicați omul de afaceri Cristian Herțanu, cumnatul fostul premier Victor Ponta, dar și fostul deputat Vlad Cosma și tatăl acestuia, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, și Sebastian Ghiță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Admite contestația privind durata procesului penal, formulată de contestatorul-inculpat Drăgan Ilie Florin, în dosarul nr. 218/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Ploiești (înregistrat sub nr. 252/P/2018 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția Națională Anticorupție București - Secția de Combatere a Corupției), în contradictoriu cu intimații-inculpați Herțanu Iulian Cristian, Ciorbă Vladimir Răzvan, Coman Mihai Marian, Munteanu Liviu, Cosma Mircea, Cosma Vlad Alexandru, Ghiță Sebastian Aurelian, Roman Iuliu Virgiliu. Stabilește termen până la care procurorul să rezolve cauza potrivit art. 327 C.pr.pen., la data de 31.03.2019", au decis judecătorii de la Tribunalul Prahova, după ce unul dintre inculpați a făcut o contestație privind durata anchetei, scrie News.ro.

Măsura dispusă de instanța de judecată nu este supusă niciunei căi de atac.

Inspectorii antifraudă au verificat utilizarea caselor de marcat la peste 1.700 de firme CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă au verificat utilizarea caselor de marcat la peste 1.700 de firme

Dosarul prin care inculpatul din acest dosar a contestat durata mare a urmăririi penale a fost deschis la Tribunalul Prahova în luna iunie a acestui an, iar instanța s-a pronunțat după trei amânări.

Dosarul în care judecătorii au dispus ca procurorul de caz din DNA să decidă asupra speței este cunoscut opiniei publice sub denumirea dosarul Hidro Prahova și a fost una dintre cele mai cunoscute cauze instrumentate de DNA Ploiești.

În acest dosar, anchetatorii îl acuză pe cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Cristian Herțanu, a cărui firmă a câștigat un contract pentru extinderea rețelei de canalizare a orașului Comarnic, din județul Prahova, de fraudarea de fonduri europene, în timp ce fostul deputat Sebastian Ghiță, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova Mircea Cosma și fiul acestuia din urmă, fostul deputat PSD Vlad Cosma, sunt acuzați de infracțiunea de sprijinire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii DNA Ploiești susțin că președintele CJ Prahova și cei doi foști parlamentari prahoveni din partea PSD, Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, s-au folosit de influența pe care o au asupra conducerii SC Hidro Prahova SA, firmă deținută de Consiliul Județean Prahova, pentru ca firma cumnatului lui Ponta să poată frauda fonduri europene.

Din această speță au fost disjunse mai multe alte dosare, în care unii dintre ce implicați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției în instanță. Astfel, fostul director al Hidro Prahova Dumitru Pantea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, în urma unui acord de recunoaștere încheiat cu procurorii DNA după ce a recunoscut că a luat mită peste 50.000 de lei pentru a favoriza o firmă să câștige o licitație și să obțină soluții favorabile de la instanțele de judecată și de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor în sensul menținerii rezultatului inițial al licitației. Într-un alt dosar, fostul manager al unui proiect pe fonduri europene derulat de Hidro Prahova, Ionuț Ionescu, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, tot în baza unui acord de recunoaștere încheiat cu procurorii DNA.

Procurorul care a instrumentat inițial dosarul Hidro Prahova este Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, în prezent suspendat din magistratură.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
ponta
sebastian ghita