Fostul ministru Constantin Niță, condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că ar fi primit mită de la Tiberiu Urdăreanu

Fostul ministru Constantin Niță, condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că ar fi primit mită de la Tiberiu Urdăreanu
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iun 2018

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat, joi, de magistrații instanței supreme, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu 30.000 de euro și peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul Iașiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oraș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia instanței este definitivă, scrie News.ro.

Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a menținut, astfel, decizia pronunțată în primă instanță de ICCJ, în mai 2017.

Contribuțiile la sănătate ale activităților independente, pregătite să fie din nou deductibile, dacă va fi adoptat un proiect USR de modificare a Codului Fiscal CITEȘTE ȘI Contribuțiile la sănătate ale activităților independente, pregătite să fie din nou deductibile, dacă va fi adoptat un proiect USR de modificare a Codului Fiscal

După decizia pronunțată în primă instanță, de condamnare la patru ani de închisoare cu executare, Constantin Niță spunea că se consideră ”total nedreptățit” și va face tot posibilul pentru a-și demonstra nevinovăția. Fostul ministru susținea că întregul dosar se bazează pe ”declarațiile mincionoase ale unui individ cu multe dosare penale și numeroase denunțuri la activ, Tiberiu Urdăreanu - un instrument al procurorilor de câțiva ani buni”.

Constantin Niță a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în iunie 2016.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2013, Constantin Niță, la data faptei ministru al Energiei, i-a solicitat lui Tiberiu Urdăreanu, denunțător în cauză, un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia cu Primăria Iași.

Anchetatorii susțin că Niță a cerut suma în cuantum de 5% din valoarea contractului după inițierea procedurii privind acel proiect, precum și după ce primarul de municipiu a solicitat, cu titlu de mită, 10% din valoarea contractului, respectiv în prima parte a anului 2013.

“Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urmă a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului”, au scris procurorii în rechizitoriu. 

În 21 iulie 2013, Constantin Niță ar fi primit 30.000 euro de la Urdăreanu, în timp ce era într-un restaurant libanez dintr-un hotel din București. “De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoană de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firma, la prețul de 5.000 euro + TVA/luna, care a și fost semnat la dată de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firma), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, au precizat procurorii.  

viewscnt
Afla mai multe despre
constantin nita
mita