Gaze Marea Neagră - ExxonMobil "vinde" Romgaz și procese cu ANAF

Gaze Marea Neagră - ExxonMobil "vinde" Romgaz și procese cu ANAF
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 apr 2022

ExxonMobil Exploration and Production Romania, subsidiara locală a gigantului petrolier american omonim pe cale de a fi preluată de compania românească de stat Romgaz și care deține 50% din drepturile asupra concesiunii offshore de gaze naturale Neptun Deep, cea mai mare din sectorul românesc al Mării Negre, a câștigat în primă instanță unul dintre procesele pe care le are cu ANAF, judecătorii obligând Fiscul să plătească companiei aproape 5 millioane de lei drept dobânzi pentru întârzierea rambursării TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VIDEO Primul segment de drum expres din România va fi deschis mâine. Cum arată acum CITEȘTE ȘI VIDEO Primul segment de drum expres din România va fi deschis mâine. Cum arată acum

ExxonMobil Exploration and Production Romania a dat în judecată ANAF inițial în februarie 2017 și a pierdut în fața primei instanțe în noiembrie. În recurs, însă, după aproape 3 ani, în septembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis rejudecarea procesului, câștigată acum în primă fază de americani.

Aceștia au reclamat că ANAF le-a rambursat cu întârziere față de termenul legal două deconturi de TVA, unul de 19,67 milioane lei din 26 martie 2012 (achitat în 10 decembrie 2013) și unul de 23,65 milioane lei din 25 martie 2014 (plătit în 2 iulie 2014). ANAF a justificat întârzierile prin necesitatea de a efectua o inspecție fiscală (în primul caz) și prin faptul că reclamanta a trebuit să refacă decontul de TVA, întocmit inițial cu erori (în al doilea caz).

România a recuperat doar 53 milioane dolari de la prietenii străini ai lui Ceaușescu. Ce state ne datorează sume considerabile CITEȘTE ȘI România a recuperat doar 53 milioane dolari de la prietenii străini ai lui Ceaușescu. Ce state ne datorează sume considerabile

Într-un alt proces cu Fiscul, demarat tot în februarie 2017, ExxonMobil Exploration and Production Romania a obținut pe 3 februarie 2021 o hotărâre judecătorească definitivă prin care ANAF a fost obligată să îi plătească dobânzi fiscale de peste 1,5 milioane lei pentru 6 rambursări de TVA în sumă totală de peste 161 milioane lei efectuate cu întârzieri cuprinse între 21 și 53 de zile, pe baza unor deconturi din anii 2014-2015. Fiscul a explicat întârzierile prin modul intern de lucru, bazat pe principiul că, în fiecare lună, "cel mai vechi decont (de TVA) se stinge primul".

Cel mai recent, la finalul lunii februarie 2022, ExxonMobil Exploration and Production Romania a dat din nou în judecată Fiscul, cerând anularea unui act administrativ neprecizat emis de acesta. Instanța nu a stabilit încă un prim termen de judecată.

Acțiunile Netflix se prăbușesc CITEȘTE ȘI Acțiunile Netflix se prăbușesc

Consiliul de Administrație al producătorului de gaze naturale controlat de statul român Romgaz a avizat pe 22 martie încheierea contractului de cumpărare, pentru peste 1 miliard de dolari, a subsidiarei românești a gigantului petrolier american ExxonMobil care deține 50% din drepturile concesiunii offshore de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, după ce unele clauze din contract au fost ajustate pentru acoperirea unor riscuri fiscale ale companii românești. Potrivit unor surse din piață, respectivele riscuri fiscale vizează obligația de plată a unui impozit pe tranzacțiile cu acțiuni din Bahamas, unde este înregistrată entitatea juridică vândută de cei de la Exxon.

Conducerea Romgaz estimează că tranzacția va fi finalizată până la jumătatea anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil romgaz neptun deep
gaze naturale offshore marea neagra
dobanzi fiscale intarziere rambursare tva
rambursare tva termen legal