Google a transferat anul trecut aproape 20 miliarde euro într-un paradis fiscal. În România, Google a fost inclus de Fisc pe lista companiilor aflate sub verificări și declară continuu un profit infim

Google a transferat anul trecut aproape 20 miliarde euro într-un paradis fiscal. În România, Google a fost inclus de Fisc pe lista companiilor aflate sub verificări și declară continuu un profit infim
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2019

Google - grupul Alphabet - a transferat în 2017 19,9 miliarde de euro în Insulele Bermude - un paradis fiscal -, printr-o firmă-paravan cu sediul în Olanda, în cadrul unui aranjament care i-a permis motorului american de căutare să scadă impozitele plătite în străinătate, potrivit unor documente transmise Camerei olandeze de Comerț, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Suma - care a trecut prin Google Netherlands Holdings BV - este cu aproximativ patru miliarde de euro mai mare decât în 2016, se arată în aceste documente transmise la 21 decembrie, arată news.ro.

”Plătim toate taxele pe care le datorăm și ne conformăm regulilor fiscale ale tuturor țărilor în care operăm în lume”, declară Google într-un comunicat.

”Google, la fel ca alte societăți multinaționale, se achită de esențialul impozitelor sale pe profit în țara sa de origine, iar noi am plătit un impozit efectiv mondial de 26% în cursul ultimilor zece ani”.

FOTO+DOCUMENT Masina a lui Ceausescu vanduta de ANAF la licitatie. Fiscul vrea 30.000 de euro pe un ARO din anii \'70 CITEȘTE ȘI FOTO+DOCUMENT Masina a lui Ceausescu vanduta de ANAF la licitatie. Fiscul vrea 30.000 de euro pe un ARO din anii '70

Filiala din Olanda este folosită în vederea transferării profitului provenind din redevențe, generate în afara Statelor Unite, către Google Ireland Holdings, o filială cu sediul în insulele Bermude, unde întreprinderile nu plătesc impozitv pe profit.

Această strategie fiscală - cunoscută drept ”dublu sandviș irlandez, olandez” - este legală și permite Google să evite să plătească impozite în Statele Unite sau Europa pe aceste profituri, care reprezintă esențialul a ceea ce câștigă în străinătate gigantul în domeniul tehnologic.

Însă, la presiunile Uniunii Europene (UE) și Statelor Unite, Irlanda a decis în 2014 să pună capăt acestui aranjament, ceea ce va pune capăt avantajelor fiscale ale Google în 2020.

Google Netherlands Holdings BV a plătit 3,4 miliarde de euro impozit în Olanda în 2017, aferent unui profit brut de 13,6 miliarde, mai arată documentele de la Camera de Comerț.

Profit.ro a relatat în vară că Google Bucharest SRL, filiala Google în România, inclusă în 2016 de Fisc pe lista companiilor din industria online investigate, a anunțat statul că a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 16,8 milioane lei (față de 15,9 milioane de lei în 2015) și un profit net de numai 886.016 lei (comparativ cu 901.382 lei în anul precedent).

Tranzacție surpriză: Frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, lasă lactatele și intră în imobiliare - au cumpărat un mare centru comercial, prima investiție în România a grupului britanic Miller CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Frații Comăniciu, foști proprietari ai Delaco, lasă lactatele și intră în imobiliare - au cumpărat un mare centru comercial, prima investiție în România a grupului britanic Miller

La jumătatea lunii mai 2016, șeful Fiscului, Dragoș Doroș, a anunțat că Facebook, Google și alte companii din industria online, care nu sunt înregistrate în România, sunt investigate de autoritățile de la București, în încercarea de a identifica veniturile realizate de acestea, care nu sunt însă reflectate în declarații de impozite în România, pentru a putea fi taxate corespunzător.

Veniturile Google în Romania sunt estimate la 75-100 milioane de euro anual, în principal din piața de publicitate.

În ianuarie anul trecut era anunțat că Google, parte a grupului Alphabet, a transferat în 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) într-o firmă paravan înregistrată în Insulele Bermude, pentru a economisi în anul respectiv taxe de cel puțin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declarațiilor oficiale depuse de companie în Olanda, transmite Bloomberg.

Google este presată de instituțiile de reglementare și de autoritățile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plătește taxe suficiente. Anul trecut, Google a scăpat de plata unor taxe de 1,12 miliarde de euro în Franța, după ce o instanță de judecată a stabilit că subsidiara sa din Irlanda, care obține venituri din publicitatea vândută de companie în Franța, nu deține o bază de operațiuni permanentă în această țară.

În octombrie 2016, șeful Fiscului de atunci, Dragoș Doroș, anunța prin intermediul Profit.ro că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, din 2017, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar.

El explica astfel că, prin urmare, giganți ai industriei IT, cum sunt Google sau Facebook, vor primi o atenție sporită, urmând să fie administrați de către Direcția dedicată marilor contribuabili (DGAMC).

În luna septembrie, miniștrii Economiei și Finanțelor din Uniunea Europeană, inclusiv din România, au decis să înceapă redactarea unor măsuri fiscale de impozitare diferită a marilor companii din domeniul tehnologiilor digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, și au cerut oficialilor Comisiei Europene să prezinte o propunere în acest sens, în primăvara acestui an.

Franța, Spania, Germania și Italia au avansat o propunere comună privind stabilirea unui impozit pe cifra de afaceri a acestor companii, în locul impozitului pe profit. La acest plan au aderat alte șase țări, respectiv Austria, Bulgaria, Grecia, Portugalia, România și Slovenia.

Adrian Andrici, acționar majoritar U Craiova, finanțator Kamikaze, fost proprietar City FM și jucător pe bursă - o nouă tranzacție: și-a vândut o firmă cu active imobiliare unei companii în care au intrat frații Pavăl de la Dedeman CITEȘTE ȘI Adrian Andrici, acționar majoritar U Craiova, finanțator Kamikaze, fost proprietar City FM și jucător pe bursă - o nouă tranzacție: și-a vândut o firmă cu active imobiliare unei companii în care au intrat frații Pavăl de la Dedeman

Ministerul român al Finanțelor a transmis atunci că ministrul de resort, Ionuț Mișa, aflat la Bruxelles, a participat la rândul său la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene, unde au fost dezbătute provocările internaționale privind impozitarea întreprinderilor în contextul economiei digitale.

La scurt timp, Comisia Europeană a cerut acompaniei americane Amazon să plătească taxe suplimentare de 250 milioane euro în Luxemburg, considerând că a beneficiat de facilități fiscale incorecte și a precizat că intenționează să reclame Irlanda la Curtea Europeană de Justiție pentru că nu a recuperat ajutoare de stat, considerate de asemenea ilegale, în valoare de 13 miliarde euro acordate gigantului american Apple. 

În octombrie, Guvernul român a anunțat că va aplica, printr-o ordonanță de urgență, a directivei europene pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale.

Potrivit măsurilor anunțate de ministrul Finanțelor Publice de atunci, Ionuț Mișa, deducerea dobânzilor va fi limitată și va fi introdus un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale în scopul reducerii bazei de impozitare.

Vor fi împiedicate totodată transferurile unor grupuri către filiale din paradisuri fiscale și nu vor mai fi oferite beneficii pentru anumite înțelegeri între firme.   

viewscnt
Afla mai multe despre
google
fiscul
profit