Împrumuturile contractate de către Ministerul Finanțelor prin plasamente private au ajuns în primele opt luni din acest an la 852 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro. Anul trecut, plasamentele private, împrumuturi luate mai discret de la bănci și investitori mari, au atins un total record de 1,6 miliarde de euro, fiind derulate 13 astfel de operațiuni.
În primele opt luni din 2024, Ministerul Finanțelor a atras 716 milioane de euro și 150 de milioane de dolari, după cum umează:
- 200 milioane de euro în aprilie
- două operațiuni de câte 100 milioane de euro în iunie
- 100 milioane de euro în iulie
- două operațiuni de 100 milioane de euro, respectiv 116 milioane de euro, în august. Tot în august a fost efectuat și un plasament privat de 150 milioane de dolari
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Plasamentele private (PP) sunt împrumuturi contractate de către Ministerul Finanțelor prin vânzarea de obligațiuni în valută în urma interesului manifestat de investitori mari de pe piața externă. Sumele sunt de obicei mici, în jurul a 100-200 de milioane de dolari sau euro pentru un PP, față de emisiunile de eurobonduri, unde sumele atrase sunt de ordinul miliardelor de euro, dar și dobânzile sunt ceva mai bune, întrucât PP au loc la cererea investitorilor și nu a statului (cum este cazul emisiunilor mari).
Pe lângă plasamentele private, Ministerul Finanțelor se împrumută prin emisiuni de obligațiuni în lei și valută de pe piața internă, de la investitori mari și populație (programele Tezaur și Fidelis), precum și în valută de pe piața externă (de la investitori mari) prin emisiuni de obligațiuni și plasamente private. De asemenea, se adaugă împrumuturile de la instituții internaționale și împrumuturile contractate în cadrul PNRR.
Ministerul Finanțelor a majorat planul de împrumuturi pentru 2024 la 217 miliarde de lei
În 2023, Guvernul a împrumutat 203 miliarde lei.
La 217 miliare lei, planul de împrumuturi pentru 2024 stabilește un nou record.
Cum necesarul de împrumuturi de 181 miliarde lei, anunțat la începutul anului, a fost stabilit pentru un deficit bugetar de 5% (86,6 miliarde lei), cea mai importantă sursă de presiune este deficitul bugetar estimat la un nivel mult mai ridicat. Deși guvernanții nu au anunțat oficial o nouă țintă de deficit au transmis că noul reper este în zona de 6,9% din PIB (ESA), estimarea Comisiei Europene.