Împrumuturile discrete ale Guvernului au trecut de jumătate de miliard de euro

Împrumuturile discrete ale Guvernului au trecut de jumătate de miliard de euro
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 iul 2023

Sumele luate de către Trezoreria Ministerului Finanțelor prin plasamente private, împrumuturi discrete, neanunțate de minister, au trecut de jumătate de miliard de euro pentru primele șase luni ale acestui an, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. Totalul a cinci astfel de împrumuturi a ajuns la 531 milioane de euro - 300 de milioane de dolari (271 milioane euro) și 260 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plasamentele private (PP) sunt împrumuturi contractate de către Ministerul Finanțelor prin vânzarea de obligațiuni în valută în urma interesului manifestat de investitori mari de pe piața externă. Sumele sunt de obicei mici, în jurul a 100-200 de milioane de dolari sau euro pentru un PP, față de emisiunile de eurobonduri, unde sumele atrase sunt de ordinul miliardelor de euro, dar și dobânzile sunt ceva mai bune, întrucât PP au loc la cererea investitorilor și nu a statului (cum este cazul emisiunilor mari).

Suma de 531 milioane de euro (2,6 miliarde de lei) reprezintă doar o parte din împrumuturilor Guvernului, care au trecut de 100 de miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutun CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutun

Pe lângă plasamentele private, Ministerul Finanțelor se împrumută prin emisiuni de obligațiuni în lei și valută de pe piața internă, de la investitori mari și populație (programele Tezaur și Fidelis), precum și în valută de pe piața externă (de la investitori mari) prin emisiuni de obligațiuni și plasamente private. De asemenea, se adaugă împrumuturile de la instituții internaționale și împrumuturile contractate în cadrul PNRR.

O nouă emisiune de obligațiuni pe piețele externe ar putea avea loc în toamnă, posibil din septembrie, în funcție de nevoia de bani a Guvernului.

Plasamente private în acest an

  • trei plasamente private în dolari - total 300 milioane dolari
  • doua plasamente în euro - 260 milioane euro (100 milioane euro și 160 milioane euro, ultimul în iunie)
viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
obligatiuni
ministerul finantelor
euro
plasamente private
eurobonduri