Măsuri fiscale propuse - eliminarea cotei de 5% TVA (hotelierii rămân cu 9%) și a scutirii de contribuție sănătate în agricultură, alimentar și construcții, majorarea salariului minim, schimbare PFA. Noi restricții la microfirme- surse

Măsuri fiscale propuse - eliminarea cotei de 5% TVA (hotelierii rămân cu 9%) și a scutirii de contribuție sănătate în agricultură, alimentar și construcții, majorarea salariului minim, schimbare PFA. Noi restricții la microfirme- surse
Marius Oncu
Marius Oncu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 iul 2023

Guvernul a pregătit pentru discuția în Coaliție o serie de măsuri fiscale, printre care renunțarea la cota redusă de TVA de 5% - urmând să rămână doar cea generală de 19% și o singură variantă de cotă de redusă de 9% - precum și eliminarea scutirii de la plata contribuției la sănătate pentru angajații din sectorul construcțiilor, agricultură și industria alimentară, măsură care vine la pachet doar pentru constructori cu obligația de a majora salariul minim în domeniu de la 4.000 de lei la 4.500 de lei, au declarat surse oficiale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Executivul are în vedere și majorarea impozitului pe dividende de la 8 la 10%, prim-ministrul Ciolacu declarând anterior că impozitul pe dividende e prea mic la 8%.

De asemenea, Guvernul vrea să fie discutată în Coaliție majorarea salariului minim începând din septembrie, de la 3.000 de lei la 3.300 de lei. Executivul vrea însă și să crească impozitarea pentru microîntreprinderi și să pună PFA să achite contribuția la sănătate la venitul real, nu plafonat ca acum.

EXCLUSIV Guvernul poate lua 2 miliarde de lei, câte 450 de lei pe lună de la 885.000 de angajați, dacă elimină scutirea CASS a angajaților din construcții, industria alimentară și agricultură CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul poate lua 2 miliarde de lei, câte 450 de lei pe lună de la 885.000 de angajați, dacă elimină scutirea CASS a angajaților din construcții, industria alimentară și agricultură

În contextul eliminării cotei reduse de TVA de 5%, 9% se va aplica pentru bunuri și servicii cum ar fi alimente, medicamente și dispozitive medicale, servicii din industria hotelieră, cultură.

În sectorul construcțiilor, unde acum angajații sunt scutiți de impozitul pe venit și contribuția la sănătate, dar și contribuția la Pilonul II, va fi eliminată scutirea de contribuția la sănătate, urmând să rămână scutirea de impozit pe venit, dar condiționată de o majorare a salariului minim în domeniu de la 4.000 de lei brut la 4.500 de lei brut.

EXCLUSIV ANAF a strâns la buget 3,14 miliarde de lei din contribuția de solidaritate. Cei mai mari contributori, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat deja nota de plată pentru 2022 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF a strâns la buget 3,14 miliarde de lei din contribuția de solidaritate. Cei mai mari contributori, OMV Petrom și Romgaz, au anunțat deja nota de plată pentru 2022

Scutiri similare sunt și pentru industria alimentară și agricultură, dar pentru aceste domenii au fost introduse de la mijlocul anului trecut, în timp ce în construcții au fost introduse în 2018, printr-un memornadum între Guvern și companiile din construcții, încheiat la momentul respectiv pe o durată de 10 ani, deci până în 2028. PNRR include, de asemenea, un angajament de eliminare graduală a scutirilor din construcții în perioada 2025-2028.

În agricultură și industria alimentară, va fi eliminată scutirea de contribuția la sănătate, dar fără condiții privind un anumit nivel al salariului minim, cum se pregătețte în construcții.

Noi restricții pentru microîntreprinderi

Rămâne pragul de 500.000 de euro pentru încadrarea la regimul de impozit de 1% pe cifra de afaceri.

EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV First Bank devine a doua instituție de credit care furnizează ANAF informații despre sumele ce pot fi virate pentru popriri. ANAF așteaptă și restul băncilor până în octombrie, când raportarea devine obligatorie

Guvernul vrea acum ca la impozitul de 1% să fie introdus un indice de ajustare în funcție de rata de profitabilitate, posibil dacă rata de profit este de peste 3%, astfel încât rata reală de impozitare să urce în cazul acestora spre 2% sau 2,5%.

Executivul are în vedere totodată majorarea, peste calndarul stabilit deja, accizelor la tutun, analizând majorări și pentru alcool și chiar introducerea unei accize pe produsele cu nivel ridicat de zahăr.

Guvernul are probleme bugetare și a agreat cu Comisia Europeană un deficit mai mare pentru acest an

Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Comisia Europeană pentru ca Executivul comunitar să nu declanșeze procedura de suspendare a unor fonduri UE destinate României, parte din calendarul multianual și PNRR, deși statul român va depăși țintele stabilite anterior în procedura de deficit excesiv atât în 2023, cât și în 2024, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Deși Comisia a fost de acord să nu activeze suspendarea de fonduri, deficitul bugetar din acest an trebuie totuși redus față de cel de anul trecut, urmând ca în 2024 să continue cu o scădere mai consistentă. De asemenea, Guvernul trebuie să adopte măsuri fiscale de corecție, respectiv creșteri de taxe, care să asigure Bruxelles-ul că deficitul va rămâne pe o traiectorie decendentă.

Reducerea de deficit trebuie să fie una structurală, astfel că trebuie majorate taxe și impozite care se regăsesc în veniturile statului anual, nu ocazional.

EXCLUSIV Planul fostului alpinist Blenche după ce a cumpărat retailerul Himalaya CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul fostului alpinist Blenche după ce a cumpărat retailerul Himalaya

Este important de precizat că guvernanții au promis ferm în trecut, în multe rânduri, că în anul 2023 nu vor urma noi majorări de taxe, după cele adoptate în vara lui 2022, prin OG 16.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
tva
contributii
scutiri fiscale
salariul minim