Înaintea marcării celei de a 100-a zi a președinției sale, Trump anunță o reformă fiscală ”istorică”

Înaintea marcării celei de a 100-a zi a președinției sale, Trump anunță o reformă fiscală ”istorică”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 apr 2017

Donald Trump încearcă să marcheze puncte miercuri - odată cu anunțarea unei reforme fiscale pe care o prezintă drept ”istorică” - înaintea celei de a 100-a zi a președinției sale, în contextul în care se îndrepată către un compromis cu democrații în privința securității la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Aceasta va fi ”probabil cea mai mare scădere de impozite din istorie”, a anunțat președintele Trump însuși săptămâna trecută. Însă trecerea dincolo de o simplă ușurare a impozitelor și o remaniere a întregului Cod fiscal - un lucru care nu a s-a mai făcut din 1986 - se prefigurează o sarcină complexă, scrie News.ro.

Concret, nivelul taxelor impus societăților, în prezent de 35%, ar putea să scadă la 15%, potrivit promisiunii din campanie a republicanului, iar numărul de tranșe de impozitare a privaților să scadă de la șapte la trei.

O certitudine este că lupta va fi dură în fața democraților, în Congres. Liderii republicani au recunoscut deja că agenda dorită inițial în vederea adoptării acestei reforme, până în august, nu poate fi respectată. Însă anunțul cu privire la orientările Executivului va reprezenta, în sine, un relativ succes.

Dezvăluirea acestei reforme fiscale miercuri se explică prin apropierea pragului de 100 de zile al administrației Trump, sâmbătă.

”LUMEA REACȚIONEAZĂ”

Iar Casa Albă a început să prezinte un bilanț avantajos al acestei perioade, enumerând împlinirile liderului republican: 30 de decrete semnate, 28 de legi promulgate, scăderea numărului de sosiri clandestine și 38 de telefoane cu lideri străini. Președinția a comparat aceste date statistice cu cele ale predecesorilor săi.

Coface: Numărul de insolvențe este la minim, pierderile cauzate în mediul de afaceri au atins un maxim istoric CITEȘTE ȘI Coface: Numărul de insolvențe este la minim, pierderile cauzate în mediul de afaceri au atins un maxim istoric

”Lumea reacționează la leadershipul pe care președintele l-a instituit la Washington”, a declarat Sean Spicer, purtătorul său de cuvânt, lăudând acțiunea internațională a lui Trump.

Pe plan intern, bilanțul real este însă slab.

Două dintre proiectele sale far - închiderea selectivă a frontierelor și abrogarea legii asigurărilor de sănătate ”Obamacare” - au eșuat.

Iar dacă Trump a angajat un val de dereglementare masivă economică și în domeniul mediului, efectele vor apărea peste luni sau ani de zile.

Doar confirmarea judecătorului conservator Neil Gorsuch la Curtea Supremă reprezintă o victorie de netăgăduit.

Acest lucru explică tensiunile care domină în Congres, odată cu apropierea termenului-limită, vineri noaptea, până când congresmenii trebuie să adopte bugetul. După acest termen, statul federal nu mai este finanțat și riscă să-și închidă administrațiile chiar în a 100-a zi de guvernare - o paralizie umilitoare pentru noua putere republicană.

Minoritatea democrată din Senat dispune de o putere efectivă de obstrucționare și a amenințat că o va utiliza dacă președintele american insistă să ceară ca această lege a bugetului să includă credite în vederea lansării șantierului său cu privire la zidul de la frontiera cu Mexicul.

Iar Trump pare că a lăsat-o moale.

Potrivit unor jurnaliști conservatori primiți la Casa Albă luni, el ar fi acceptat să amâne pe mai târziu chestiunea finanțării zidului. Iar democrații și-au revendicat victoria.

”Suntem mulțumiți că a dat înapoi”, a declarat marți senatorul Chuck Schumer. "Negocierile pot fi reluate”.

”ZIDUL VA FI CONSTRUIT”

Locatarul de la Casa Albă nu a confirmat și nici nu a infirmat acest pas înapoi, repetându-și obiectivul final: ”zidul va fi construit”. ”Avem tot timpul de care avem nevoie”, a spus el, confirmând că zidul va fi construit înaintea încheierii primului său mandat.

Purtătorul său de cuvânt Sean Spicer a declarat că planificarea șantierului ar putea să înceapă deja, sugerând că acest lucru ar urma să aibă loc fără noi fonduri. Administrația, spune el, va cere credite în bugetul anului 2018, care începe pe 1 octombrie.

În fapt, pare să apară un compromis - în locul fondurilor în vederea construirii zidului însuși, congresmenii ar putea să voteze o anvelopă în vederea consolidării securității la frontieră - cu drone, detectoare și alte mijloace tehnice.

În cazul în care vor fi adoptate prin vot asemenea credite, Trump va putea să-și revendice victoria, iar opoziția va putea să spună că a oprit construirea zidului propriu-zis, pe care-l consideră atât un simbol, cât și o măsură ineficientă.

Un acord bugetar în vederea încheierii anului financiar 2017 - până la 30 septembrie - are nevoie de încă niște zile pentru a se concretiza.

Cu scopul de a evita închiderea administrației în acest weekend, congresmenii spun că pot adopta prin vot o prelungire de câteva zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
reforma fiscala