Încă 135 milioane de lei pentru restituirea taxei auto

Încă 135 milioane de lei pentru restituirea taxei auto
scris 21 aug 2019

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea a încă 135 milioane lei pentru restituirea diferitelor taxe de poluare pentru autovehicule plătite de români. Suma se adaugă altor 1,3 miliarde lei alocați anterior de Executiv în același scop.

La finele lunii mai, Executivul transferase 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară în Fondul de Mediu pentru ”finalizarea procesului de restituire a taxei auto”, după cum declara atunci ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta anunțase anterior că sumele vor fi restituite până în luna iunie.

La mijlocul lunii iunie, Guvernul a transferat încă 600 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară în Fondul de Mediu, tot pentru "finalizarea procesului de restituire" a taxei auto.

”Românii care au plătit aceste taxe nu au nicio vină că ele nu au fost făcute cum trebuie de la bun început și chiar dacă nu am participat la elaborarea niciuneia dintre variante, sunt hotărâtă ca toți cei vizați să-și primească banii înapoi, până la ultimul leu”, a ținut să declare ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, după alocarea miercuri a încă 135 milioane de lei pentru restituirea taxei.

ULTIMA ORĂ Dăncilă: Impozitarea pensiilor speciale va fi prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere Parlamentului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dăncilă: Impozitarea pensiilor speciale va fi prevăzută într-un proiect de lege adoptat de Guvern și transmis spre dezbatere Parlamentului

Teodorovici susținea, în luna februarie, că taxa auto este o obligație pe care statul trebuie să o onoreze, iar sumele vor fi rambursate cât se poate de repede, după aprobarea bugetului, până la finele lunii iunie.

„Taxa auto este o obligație pe care statul trebuie să și-o onoreze, s-au luat banii oamenilor, de-a lungul timpului, nejustificat, și sumele vor trebui să fie rambursate. Am pus în legea bugetului un termen mai larg, final de iunie 2019, dar o să fie mai devreme. Cum va fi bugetul, într-o săptămână sau două, imediat se fac deschiderile și oamenii vor primi banii într-un timp cât mai scurt”, a spus Teodorovici.

Ulterior, acesta anunțat chiar devansarea termenului, până la finalul lunii mai. 

Regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului. Cum vei putea \ CITEȘTE ȘI Regulile fiscale și contabile de înregistrare a bacșisului. Cum vei putea "mulțumi" în bar și restaurant

Profit.ro a relatat anterior că numărul cererilor de restituire a taxei auto aprobate de autorități a fost foarte mic comparativ cu cel al solicitărilor depuse.

Contribuabilii (persoane fizice și juridice) care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule și care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, precum și a dobânzilor aferente, prin cerere adresată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Profit.ro a relatat că, până în 2017, statul restituise 1,3 miliarde lei proprietarilor de mașini cărora le-a perceput taxa de poluare auto, dar a cheltuit peste 300 milioane lei drept cheltuieli de judecată și dobânzi, după ce aceștia au acționat în instanță Fiscul și Fondul de Mediu, blocând conturile acestor instituții. Guvernul mai avea de restituit 6,5 miliarde lei și dacă nu ar fi decis restituirea taxelor, Comisia Europeană ar fi declanșat o nouă procedură de infringement împotriva României.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa auto
taxa de inmatriculare
taxa de poluare
timbrul de mediu
rambusare taxa auto
eugen teodorovici