Guvernul va aloca 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a încheia restituirea taxei auto

Guvernul va aloca 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a încheia restituirea taxei auto
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 mai 2019

Guvernul va transfera, în ședința de joi, 700 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară în Fondul de Mediu pentru finalizarea procesului de restituire a taxei auto, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta anunțase anterior că sumele vor fi restituite până în luna iunie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Vom transfera astăzi 700 milioane lei, dacă nu chiar un pic mai mult, și vom aduce și unele simplificări procedurilor pentru ca taxa să poată fi restituită cât mai rapid”, a declarat joi Teodorovici.

Acesta susținea, în luna februarie, că taxa auto este o obligație pe care statul trebuie să o onoreze, iar sumele vor fi rambursate cât se poate de repede, după aprobarea bugetului, până la finele lunii iunie.

„Taxa auto este o obligație pe care statul trebuie să și-o onoreze, s-au luat banii oamenilor, de-a lungul timpului, nejustificat, și sumele vor trebui să fie rambursate. Am pus în legea bugetului un termen mai larg, final de iunie 2019, dar o să fie mai devreme. Cum va fi bugetul, într-o săptămână sau două, imediat se fac deschiderile și oamenii vor primi banii într-un timp cât mai scurt”, a spus Teodorovici.

Ulterior, acesta a avansata ca termen chiar devansarea termenului, până la finalul lunii mai. 

România mai primește un dead-line din partea CE. De data aceasta pentru taxa auto CITEȘTE ȘI România mai primește un dead-line din partea CE. De data aceasta pentru taxa auto

Profit.ro a relatat anterior că numărul cererilor de restituire a taxei auto aprobate de autorități a fost foarte mic comparativ cu cel al solicitărilor depuse.

Contribuabilii (persoane fizice și juridice) care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule și care nu au beneficiat de restituire pot solicita restituirea acestora, precum și a dobânzilor aferente, prin cerere adresată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Profit.ro a relatat că, până în 2017, statul restituise 1,3 miliarde lei proprietarilor de mașini cărora le-a perceput taxa de poluare auto, dar a cheltuit peste 300 milioane lei drept cheltuieli de judecată și dobânzi, după ce aceștia au acționat în instanță Fiscul și Fondul de Mediu, blocând conturile acestor instituții. Guvernul mai avea de restituit 6,5 miliarde lei și dacă nu ar fi decis restituirea taxelor, Comisia Europeană ar fi declanșat o nouă procedură de infringement împotriva României.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa auto
taxa de inmatriculare
taxa de poluare
timbrul de mediu
rambusare taxa auto
eugen teodorovici