Marea Britanie riscă taxe vamale de 22% pe importurile de alimente din UE, în lipsa unui acord pentru Brexit

Marea Britanie riscă taxe vamale de 22% pe importurile de alimente din UE, în lipsa unui acord pentru Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2017

Marea Britanie riscă introducerea unor taxe vamale de 22% pe importurile de alimente din Uniunea Europeană, dacă premierul Theresa May nu va reuși să încheie un acord cu Bruxelles-ul după doi ani de negocieri, potrivit unei organizații a retailerilor britanici, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproape 80% din alimentele importate de Marea Britanie provin din Uniunea Europeană și în lipsa unui acord cele două părți se vot trata ca membre ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), scrie News.ro.

”Un astfel de scenariu va exercita presiuni pentru creșterea prețurilor alimentelor”, avertizează Consorțiul Retailerilor Britanici (BRC), care reprezintă supermarketuril mari și alte magazine.

Prețurile alimentelor cresc deja cu cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, ca efect al deprecierii lirei sterline, după referendumul pentru Brexit din iunie anul trecut, care a scumpit importurile.

Scăderea consumului din cauza inflației mai mari este principalul motiv pentru care analiștii anticipează încetinirea creșterii economiei britanice în acest an.

Ca membră a UE, Marea Britanie nu plătește taxe vamale pentru importuri de alimente de 20 de miliarde de lire pe an provenite din spațiul comunitar, dar după ieșire va fi obligată să aplice tarifele standard stabilite de OMC.

Murad: Firmele care au greșit acum 10-15 ani să plătească prejudiciul în rate și să fie lăsate în pace, altfel cad în cap, iar angajații rămân pe drumuri CITEȘTE ȘI Murad: Firmele care au greșit acum 10-15 ani să plătească prejudiciul în rate și să fie lăsate în pace, altfel cad în cap, iar angajații rămân pe drumuri

Aceste tarife sunt de până la 46% în cazul brânzei mozzarella din Italia și de 40% pentru carnea de vită irlandeză și brânza cheddar. Roșiile olandeze au o taxă de 21%, iar vinul franțuzesc de 4%.

Creșterea medie a tarifelor pentru importurile de alimente ar fi de 22%, estimează BRC.

May a spus că vrea să încheie un acord comercial cuprinzător cu UE în următorii doi ani și a cerut marți organizarea de alegeri anticipate, în iunie, care i-ar întări poziția în negocieri.

Premierul nu a exclus însă ca ieșirea din UE să aibă loc și în lipsa unui acord comercial, dacă termenii nu vor fi favorabili.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
taxe vamale
brexit