Tăriceanu: Cota unică nu este caracteristica liberală a fiscalității, această idee a fost fetișizată

Tăriceanu: Cota unică nu este caracteristica liberală a fiscalității, această idee a fost fetișizată
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2017

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu,a declarat joi, în contextul discuțiilor din coaliția de guvernare privind introducerea impozitului pe venitul global, că nu cota unică este caracteristica liberală a fiscalității, ci fiscalitatea redusă, precizând că foarte multă lume a ”fetișizat” ideea de cotă unică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Am văzut comentarii legate de posibila anulare a cotei unice de impozitare. Foarte multă lume în România - și asta o spun în condițiile în care eu ca prim-ministru am introdus cota unică de impozitare - foarte multă lume a fetișizat această idee de cotă unică de impozitare ca fiind o chestiune eminamente liberală. Dragii mei, vreau să vă spun ceva: caracteristica liberală a fiscalității este fiscalitatea redusă, nu cota unică. Pentru că putem să avem cotă unică de 40% sau 50% și atunci lumea n-ar mai spune că ar fi o chestiune liberală, chit că ar fi unică. Nu cred că cuiva i-ar conveni să aibă impozit pe salariu 50%, impozit pe profit 50%, că asta-i cota unică, și să mai spună că-i liberal”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului a pledat, astfel, cauza introducerii impozitului pe venitul global, scrie News.ro.

”În loc să avem un impozit mare pe o bază mică de contribuabili, să lărgim baza de contribuabili (…) Acesta este motivul pentru care se urmărește introducere impozitului pe venitul global”, a mai precizat Tăriceanu.

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat, pe 12 aprilie că, dacă PSD are de gând să renunțe la cota unică, PNL o va reintroduce, precizând că introducerea posibilității de a deduce anumite cheltuieli de către contribuabilii interesați poate fi o idee care se poate discuta, dar doar dacă se menține cota unică

”Dacă PSD are de gând să renunțe la cota unică, PNL o va reintroduce! Este decizia PSD dacă vrea să se joace cu stabilitatea legislației fiscale și să bulverseze pe toată lumea. Dar, eu le-aș sugera să renunțe la idee întrucât este nocivă pentru sănătatea economiei. Cota unică este cea care valorizează munca și sprijină interesele angajaților productivi – cine câștigă mai mult oricum plătește deja la stat mai mult. Din acest motiv, este un punct pe care PNL nu-l poate abandona și la care nu poate renunța”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft Finanțe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va decide în 60 de zile dacă tu poți fi gospodărie, categorie aflată la baza viitorului impozit pe venitul global - draft Finanțe

În ceea ce privește propunerea de a strânge chitanțe și facturi pentru eventuale deduceri fiscale, Turcan susține că aceasta nu este altceva decât o birocrație suplimentară, o modalitate de a transfera povara colectării pe spatele contribuabilului.

”Acest înseamnă că statul îți fură din timp și te pune să lucrezi pentru el fără să ai vreun beneficiu. Poate fi o idee care se poate discuta, dar doar dacă se menține cota unică, introducerea posibilității de a deduce anumite cheltuieli de către contribuabilii interesați, pentru a stimula fiscalizarea economiei. Restul e în sarcina statului și a eficienței aparatului său birocratic, care, din păcate, observ că în 3 luni de guvernare PSD-ALDE este pe minus în privința colectării față de ce s-au angajat”, a mai scris Turcan.
Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a declarat, tot pe 12 aprilie că, în cadrul discuțiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitării globale a veniturilor, fără ca acest lucru să însemne creșterea poverii fiscale. Dimpotrivă, Guvernul ar intenționa să reducă cota unică de la 16% la 10%.

Viorel Ștefan a negat faptul că actualul guvern ar avea intenția să renunțe la cota unică de impozitare, el precizând că se dorește doar ca nivelul acesteia să fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 și să se introducă neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
cota unica
tariceanu