Mesaj pozitiv de la Fitch - riscul de retrogradare a României s-a redus ușor. "Intenționează să reducă amploarea majorărilor pensiilor și salariilor, iar măsura asta va fi foarte nepopulară, astfel că vom vedea cum funcționează coaliția."

Mesaj pozitiv de la Fitch - riscul de retrogradare a României s-a redus ușor. "Intenționează să reducă amploarea majorărilor pensiilor și salariilor, iar măsura asta va fi foarte nepopulară, astfel că vom vedea cum funcționează coaliția."
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 feb 2021

Riscul unei retrogradări a ratingului de țară al României s-a redus ușor, însă statul trebuie să arate un angajament credibil pe termen mediu de a pune în ordine finanțele publice, atrage atenția agenția de evaluare Fitch, citată de Bloomberg. Toate cele trei mari agenții de rating, Fitch, S&P și Moody's, evaluează România cu cel mai scăzut calificativ din categoria recomandată investitorilor, iar pe finalul anului trecut au păstrat calificativul la nivelul respectiv, însă cu perspectivă negativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mesajul dat de Fitch, relevant inclusiv pentru abordarea celorlalte două agenții de evaluare financiară, este că autoritățile din România primesc mai mult timp, dar trebuie să adopte măsuri care să echilibreze finanțele țării.

România a riscat pe finalul anului trecut retrogradarea calificativului, situație care ar fi determinat, cel mai probabil, o creștere a costurilor de împrumut ale guvernului, deși fundamentele slabe ale finanțelor publice sunt cel puțin parțial încorporate de piață în dobânzile mari pe care România le plătește ca să se împrumute, comparativ cu alte state din regiune.

Guvernul trebuie să prezinte bugetul pe anul în curs, iar adoptarea de reforme va fi un test pentru coaliția de guvernare.

"Intenționează să reducă amploarea majorărilor pensiilor și salariilor, iar măsura asta va fi foarte nepopulară, astfel că vom vedea cum funcționează coaliția", a declarat într-o conferință online Federico Barriga Salazar, director în cadrul Fitch.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

Ministerul Finanțelor a anunțat recent că Guvernul a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 9,79% din PIB, 101,9 miliarde lei, un record, în contextul în care veniturile au fost afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, în timp ce cheltuielile au urcat în mare măsură din același motiv, în special pentru sectorul de sănătate și pentru susținerea mediului de afaceri. Ținta de deficit asumată de Guvern la rectificarea din noiembrie a fost de 96 miliarde de lei, 9,1% din PIB.  Deficitul bugetar reprezintă diferența dintre cheltuieli și veniturile mai mici ale statului și trebuie acoperit prin împrumuturi, care cresc datoria publică.

Chiar dacă a depășit un pic ținta de deficit asumată, menținerea deficitului bugetar sub pragul de 10% va fi, probabil, primită pozitiv de piețe, ca o dovadă a angajamentului guvernului de a ține sub control deficitul în contextul pandemiei.

Fitch are stabilită în calendarul pentru 2021 o evaluare a ratingului României pe data de 23 aprilie.

România se împrumută semnificativ mai scump față de statele din regiune, cum ar fi Ungaria sau Polonia, potrivit unei note a Departamentului de Cercetare al BCR.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

"Agenția de rating Fitch consideră că riscul de scădere a ratingului de țară al României este ușor mai redus. Angajamentul României de îmbunătățire a finanțelor publice trebuie să fie unul credibil pe termen mediu pentru stabilizarea ratingului suveran, a mai spus Fitch. România este evaluată în prezent de Fitch pe ultima treaptă recomandată investițiilor, BBB- cu perspectivă negativă", notează economiștii BCR.

Mesaj pozitiv de la Fitch - riscul de retrogradare a României s-a redus ușor.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
rating
fitch