Noi norme pentru combaterea spălării banilor. Limită de 10.000 euro pentru plățile mari în numerar în Uniunea Europeană

Noi norme pentru combaterea spălării banilor. Limită de 10.000 euro pentru plățile mari în numerar în Uniunea Europeană
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

Parlamentul European a adoptat un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Noile legi garantează că persoanele cu un interes legitim, inclusiv jurnaliștii, profesioniștii din domeniul mass-mediei, organizațiile societății civile, autoritățile competente și organismele de supraveghere, vor avea acces „imediat, nefiltrat, direct și liber” la informațiile privind beneficiarii reali deținute în registrele naționale și interconectate la nivelul UE. Pe lângă informațiile actuale, registrele vor include, de asemenea, date vechi de cel puțin cinci ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De asemenea, normele includ o imită de 10.000 euro pentru plățile mari în numerar în UE, obligații de diligență aplicabile cluburilor și agenților de fotbal începând cu 2029 și o nouă agenție a UE care supraveghează în mod direct entitățile cu cele mai mari riscuri.
Totodată, legile conferă unităților de informații financiare (FIU) mai multe competențe pentru a analiza și detecta cazurile de spălare de bani și de finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte, mai arată comunicatul de presă al Parlamentului European, citat de news.ro.

CONFIRMARE Comisia Europeană anunță deficit bugetar de 6,6% pentru România în 2023 CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Comisia Europeană anunță deficit bugetar de 6,6% pentru România în 2023

Noile legi includ măsuri de diligență sporită și verificări privind identitatea clienților, prin care așa-numitele entități obligate (de exemplu, bănci, administratori de active și criptoactive sau agenți imobiliari și virtuali) trebuie să raporteze activitățile suspecte către unitățile de informații financiare și alte autorități competente. Începând cu 2029, cluburile de fotbal profesioniste de top implicate în tranzacții financiare importante cu investitori sau sponsori, inclusiv activități de publicitate și transferuri de jucători, vor trebui, de asemenea, să verifice identitatea clienților, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze orice tranzacție suspectă către unitățile de informații financiare.

Legislația conține, de asemenea, dispoziții privind vigilența sporită în ceea ce privește persoanele foarte bogate (cu o avere totală în valoare de cel puțin 50.000.000 euro, excluzând reședința lor principală), o limită de 10.000 euro la nivelul UE pentru plățile în numerar, cu excepția persoanelor fizice într-un context neprofesional, și măsuri de asigurare a respectării sancțiunilor financiare specifice și de evitare a eludării sancțiunilor.

Pentru a supraveghea noile norme privind combaterea spălării banilor, o nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt. AMLA va avea sarcina de a supraveghea direct entitățile financiare cu cel mai mare risc, de a interveni în cazul în care constată deficiențe în materie de supraveghere, de a juca un rol central pentru autoritățile de supraveghere și de a media litigiile dintre acestea. AMLA va supraveghea, de asemenea, punerea în aplicare a sancțiunilor financiare specifice.
Pachetul privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT) include cea de-a șasea directivă privind combaterea spălării banilor (AML) (adoptată cu 513 voturi pentru, 25 împotrivă și 33 abțineri), regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” (adoptat cu 479 voturi pentru, 61 împotrivă și 32 abțineri) și regulamentul privind Autoritatea pentru combaterea spălării banilor (AMLA) (adoptat cu 482 voturi pentru, 47 împotrivă și 38 abțineri).

EXCLUSIV Producătorii celor mai noi gaze din Marea Neagră atacă România la tribunal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorii celor mai noi gaze din Marea Neagră atacă România la tribunal

Legile trebuie să fie adoptate oficial și de către Consiliu, înainte de a fi publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Prin adoptarea lor, Parlamentul răspunde solicitărilor cetățenilor prezentate în concluziile Conferinței privind viitorul Europei, în special propunerea 16 alineatele (1) și (2) privind prevenirea evaziunii fiscale și cooperarea în domeniul impozitării societăților.

viewscnt
Afla mai multe despre
bani
ue