Noi posibilități de retragere a acționarilor dintr-o societate

Noi posibilități de retragere a acționarilor dintr-o societate
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 26 oct 2017

Acționarii se vor putea retrage dintr-o societate pe acțiuni nu doar atunci când nu votează decizia finală de divizare sau fuziune a societății pe acțiuni, ci chiar din stadiul inițierii acestor proceduri, prevede o inițiativă legislativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Proiectul va fi discutat în perioada următoare în Parlament, fiind inițiat de deputații liberali, care consideră că, în prezent, legislația privind dreptul acționarilor de a se retrage dintr-o societate pe acțiuni în vigoare este una rigidă, lacunară și interpretabilă.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

”Ne aflăm în situația în care mulți acționari au devenit sau devin captivi în societățile pe acțiuni în care au intrat ca acționari, capitalul investit le-a fost blocat și prin ”artificii” economice, acționarii sunt lipsiți și de dividendele pe care ar trebui să le primească în funcție de aportul financiar adus în cadrul societății sub formă de capital social, concretizat în acțiuni. Prin specularea lacunelor legislative, deseori în societățile pe acțiuni se formează grupuri de interese ale acționarilor majoritari sau, mai grav, se aj unge ca un singur acționar majoritar să dețină ”monopolul” și să își urmărească doar propriul interes, și luând hotărâri păgubitoare pentru societate și pentru ceilalți acționari care sunt de obicei acționari minoritari”, consideră autorii proiectului de lege.

Schimbare: Legea care scapă firmele de amendă va fi aplicată și hotelierilor de pe litoral, precum și pentru case de marcat. Nu va fi însă valabilă pentru abateri din construcții CITEȘTE ȘI Schimbare: Legea care scapă firmele de amendă va fi aplicată și hotelierilor de pe litoral, precum și pentru case de marcat. Nu va fi însă valabilă pentru abateri din construcții

În prezent, articolul 134 din Legea societăților prevede că un acționar care nu a votat în favoarea unei hotărâri a adunării generale are dreptul de a se retrage din societate și de a solicita cumpărarea acțiunilor sale de către societate, numai dacă respectiva hotărâre a adunării generale are ca obiect: a) schimbarea obiectului principal de activitate; b) mutarea sediului societății în străinătate; c) schimbarea formei societății; d) fuziunea sau divizarea societății.

Parlamentarii propun modificarea ultimului alineat, astfel încât acționarii să se poată retrage în toate situațiile în care nu sunt de acord cu decizii legate de fuziunea sau divizarea societății.

Prin urmare, alineatul d) este reformulat astfel: ”procedura fuziunii sau divizării societății, atât dacă este vorba de inițierea, modificarea sau încetarea procedurii”.

Firmele își vor putea scădea 1% din cifra de afaceri drept cheltuieli cu sponsorizarea, dublu față de pragul admis în prezent CITEȘTE ȘI Firmele își vor putea scădea 1% din cifra de afaceri drept cheltuieli cu sponsorizarea, dublu față de pragul admis în prezent

Inițiatorii proiectului propun și completarea legii societăților cu următorul articol: ”Acționarii unei societăți se pot retrage, pentru motive temeinice, în temeiul unei hotărâri a tribunalului”.

Proiectul urmează să intre în dezbatere parlamentară în perioada următoare.  

viewscnt
Afla mai multe despre
actionar
societate
retragere
vot
acord
fuziune
divizare
lege
proiect
parlament