Angajatorii vor deduce costurile cu vaccinarea salariaților, dar posturile radio și TV sunt obligate să promoveze gratuit campaniile de vaccinare

Angajatorii vor deduce costurile cu vaccinarea salariaților, dar posturile radio și TV sunt obligate să promoveze gratuit campaniile de vaccinare
scris 23 oct 2017

Angajații își vor putea deduce fiscal cheltuielile cu vaccinarea propriilor salariați, în timp ce posturile de radio și televiziune vor fi obligate să promoveze în mod gratuit campaniile de vaccinare ale ministerului de resort, au stabilit senatorii, la aprobarea Legii vaccinării.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Senatorii au adus aceste modificări, luni, la aprobarea proiectului legii vaccinării, care prevede că, în cazul vaccinurilor obligatorii, consimțământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancțiunile pentru părinții care refuză vaccinarea copiilor merge de la avertisment și până la amenzi de 10.000 de lei.

Medicul și senatorul Leon Dănăilă a vorbit cu acest prilej despre bolile eradicate și viețile salvate de vaccinare, afirmând că ”dacă ar fi mai mare” ar lua măsuri împotriva medicilor care contestă vaccinarea.

Proiectul, adoptat recent de Guvern, stabilește că angajatorii, persoane fizice sau juridice, suportă, din bugetul propriu, costurile pentru vaccinările și administrarea acestora personalului propriu care, prin natura profesiei sau a formării pe care o urmează, este expus la riscul de infectare sau poate reprezenta o sursă de infecție, care ar putea pune în pericol sănătatea publică ori a cărui vaccinare, potrivit legii, este obligatorie.

Senatul a considerat oportun să completeze prevederea cu un articol care stabilește explicit deductibilitatea fiscală a costurilor menționate.

Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare CITEȘTE ȘI Majorarea vârstei de pensionare pentru medici, tot mai aproape de adoptare

O altă modificare adusă proiectului de lege constă în obligativitatea posturilor de radio și televiziune, indiferent dacă sunt private sau publice, de a mediatiza campaniile de vaccinare.

”Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să promoveze gratuit campaniile de vaccinare ale Ministerului Sănătății”, prevede acum proiectul de lege. 

Acesta va fi transmis și Camerei Deputaților spre adoptare.

Condițiile privind telemunca, modificate: Noi prevederi pentru contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare CITEȘTE ȘI Condițiile privind telemunca, modificate: Noi prevederi pentru contractul de muncă, locul de activitate, perioada de probă sau orele suplimentare

Proiectul mai prevede că la înscrierea în unitățile de învățământ va fi solicitată o adeverință care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizați. Antigenele vaccinale obligatorii la intrareacopiilor în colectivitate sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Toate prevederile proiectului de lege privind vaccinarea au fost prezentate de Profit.ro AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
vaccinare
lege
proiect
angajator
cost
deducere
radio
tv
campanie
gratuit