Orban: Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor prin transferul cotelor de contribuții pe care le plătesc astăzi angajatorii către angajați

Orban: Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor prin transferul cotelor de contribuții pe care le plătesc astăzi angajatorii către angajați
scris 8 sep 2017

Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, vineri, la Galați, măsura privind transferul cotelor de contribuții pe care le plătesc angajatorii către angajați, afirmând că, în acest fel, "Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor", atât în cazul celor care lucrează în sistemul bugetar, cât și a celor din mediul privat.

"Pe lângă alte gogomănii băgate în Programul de guvernare, partidul de guvernământ a introdus, așa pe furiș, pe tăcutelea, transferul cotelor de contribuții pe care le plătesc astăzi angajatorii, către angajați. Această măsura este, de fapt, un mod prin care PSD bagă mâna adânc în buzunarele românilor" , a spus Orban.

El a afirmat că măsura urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2018 în paralel cu măsura de creștere cu 25% a salariilor în sectorul public. În realitate, însă, creșterea reală a salariilor bugetarilor va fi de 4%, scrie News.ro.

Câștigul mediu net a crescut în iulie cu 11 lei, până la 2.391 lei CITEȘTE ȘI Câștigul mediu net a crescut în iulie cu 11 lei, până la 2.391 lei

Practic, potrivit lui Orban, prin această măsură "Guvernul bagă mâna adânc în buzunarele românilor"

”Cine câștigă din aceasta masură de transfer a cotelor? Guvernul PSD și statul. Deci, partea lelului din această mult trambițată creștere a salariilor și-o trage Guvernul Tudose care bagă adânc mâna în buzunarul românilor", a mai spus liberalul.

El a adăugat că și în mediul privat vor fi probleme odată cu aplicarea acestei măsuri.

"Mult mai grav e ce se întamplă în sectorul privat unde angajatorii negociază cu angajatul salariul brut. Statul nu are nicio pârghie să detetermine o firmă să majoreze salariul brut. Ca să poată da același salariu net, angajatorii din mediul privat trebuie să mărească salariile brute și trebuie să le mărească cu un procent foarte mare, ori nu se știe dacă vor avea resursele financiare pentru a putea efectua aceste majorări. E aparent în avantajul firmelor că nu mai plătesc contribuțiile, dar, în realitate, în sectorul privat scad salariile nete și angajatorii vor fi obligați să mărească salariile brute pentru a menține cât de cât salarile la nivelul la care există astăzi. Ăsta e hocus – pocusul fiscal pe care îl practică acest Guvern de mincinoși și de oameni care își bat joc de semenii lor", a mai spus Ludovic Orban.

viewscnt
Afla mai multe despre
orban
cote contributii
angajatori