Primăriile vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale

Primăriile vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale
scris 20 sep 2021

Primăriile vor fi obligate să înștiințeze firmele și persoanele fizice cu privire la obligația actualizării, la fiecare 5 ani, a valorii impozitabile a clădirilor nerezidențiale aflate în proprietatea acestora, altfel nu vor putea aplica o cotă majorată de impozitare a imobilelor respective.

De ce este important: Codul fiscal prevede acum că impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Firmele au însă obligația actualizării valorii impozabile a clădirilor o dată la 5 ani, pe baza unui raport întocmit de un evaluator autorizat și depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință. În cazul în care proprietarul persoană juridică omite efectuarea raportului de evaluare a clădirii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 5% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la clădirile rezidențiale.

Mai este important: În mod similar, impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, în cotă cuprinsă între 0,2-1,3% din valorea impozabilă a clădirii, în cazul în care proprietarul persoană fizică omite efectuarea raportului de evaluare, se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile.

După pierderi de 7,5 milioane euro în 2020, RA-APPS, prin care Guvernul face tranzacții imobiliare, promite să le reducă în 2021 cu 1 milion euro. Regia dă vina și pe Ambasada Ungariei CITEȘTE ȘI După pierderi de 7,5 milioane euro în 2020, RA-APPS, prin care Guvernul face tranzacții imobiliare, promite să le reducă în 2021 cu 1 milion euro. Regia dă vina și pe Ambasada Ungariei

Conform unui proiect legislativ inițiat recent, termenul de 5 ani este unul amplu, astfel că este normal să apară omisiuni ale proprietarilor în depunerea diligențelor necesare pentru efectuarea raportului de evaluare a clădirii.

”Considerăm că nu se impune ”sancționarea” acestora pentru pasivitatea lor, prin impozitarea clădirilor nerezidențiale pe care le au în proprietate cu o cota de 2% aplicabilă valorii impozabile determinate conform prevederilor referitoare la calculul impozitului asupra clădirilor rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, respectiv cu o cotă de 5%, în cazul clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice”, arată inițiatorii proiectului. 

Prin urmare, proiectul prevede ca o astfel de măsură să fie aplicată doar cu condiția înștiințării prealabile a proprietarilor de către organul fiscal local, adică de către Direcția de Impozite și Taxe Persoane Fizice ori de către Direcția de Impozite și Taxe Persoane Juridice din cadrul Primăriei, despre faptul că nu se poate stabili valoarea impozabilă ori că persoana juridică deține în proprietate o clădire ce nu a fost reevaluată în ultimii 5 ani anteriori anului de referintă.

ANAF își cumpără primele mașini electrice și își face stație de încărcare la sediul central din București. Mașinile trebuie să aibă \ CITEȘTE ȘI ANAF își cumpără primele mașini electrice și își face stație de încărcare la sediul central din București. Mașinile trebuie să aibă "volan îmbrăcat în piele, cu încălzire." Cerințele se potrivesc Renault Zoe și par să excludă Dacia Spring

”Considerăm că o astfel de măsură este adecvată și proporțională cu sancțiunea aplicabilă proprietarilor care, și în urma unei astfel de înștiințări, vor rămâne în pasivitate și nu vor efectua demersurile necesare pentru stabilirea valorii impozabile a clădirii. Mai mult decât atât, apreciem că astfel, se consolidează relația dintre autoritățile publice și mediul de afaceri și se sprijină în mod activ mediul de afaceri prin atenționarea și înștiințarea asupra consecințelor legale de care sunt pasibili, în cazul rămânerii în pasivitate”, mai arată autorii proiectului.

Potrivit acestora, modalitatea actuală de reglementare prezumă reaua-credință a proprietarilor care nu au depus raportul de evaluare a clădirii, cu consecința imediată a sancționării acestui comportament considerat culpabil, prin aplicarea unei cote de impozitare mult mai mare.

Astfel, modificarea legii în sensul înștiințării prealabile a acestora, este aptă să evidențieze dacă neîndeplinirea obligației legale este rodul relei-credințe a proprietarului ori este efectul unei omisiuni rezonabile.

Negocieri pentru salariul minim - Patronatele acceptă o creștere cu 8%, sindicatele forțează pentru 10%. Cîțu: Cred că ne putem înțelege! Ministrul Raluca Turcan, la Ora de Profit.ro - Creștem din ianuarie CITEȘTE ȘI Negocieri pentru salariul minim - Patronatele acceptă o creștere cu 8%, sindicatele forțează pentru 10%. Cîțu: Cred că ne putem înțelege! Ministrul Raluca Turcan, la Ora de Profit.ro - Creștem din ianuarie

Cu privire la modalitatea concretă prin care se va face înștiințarea, proiectul prevede comunicarea inclusiv prin mijloace electronice. Astfel, comunicarea înștiințării va putea fi făcută și prin e-mail sau prin alte mijloace electronice ce asigură transmiterea textului actului, dacă proprietarul a indicat organului fiscal local datele corespunzătoare în acest scop.

În situația în care organul fiscal local nu îndeplinește obligația de înștiințare, proprietarul clădirii va datora impozitul la valoarea reflectată în ultimul raport de evaluare depus de acesta, prevede proiectul.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
impozit
cladiri
nerezedintial
cota
instiintare
proiect