Program Guvern: După 2 insolvențe, o persoană nu va mai putea înființa firme un număr de ani. ANAF își face direcție pentru firmele cu pierderi peste 3 ani la rând

Program Guvern: După 2 insolvențe, o persoană nu va mai putea înființa firme un număr de ani. ANAF își face direcție pentru firmele cu pierderi peste 3 ani la rând
scris 29 iun 2017

Legea societăților comerciale va fi modificată, astfel încât o persoană să nu mai poată înființa o firmă un anumit număr de ani dacă a are deja la activ 2 insolvențe, prevede programul de guvernare actualizat. În paralel va fi creată o bază de date online cu angajații din sectoare cu incidență ridicată a muncii "la negru" și înființată o direcție la Fisc pentru firmele cu pierderi peste 3 ani consecutivi.

Măsuri propuse de PSD

  • România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituțională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanță pentru ANAF, cu ținte trimestriale și măsuri corective automate la derapajele de la ținta stabilită precum și un program de reducere a muncii la negru.
  • Creșterea eficacității ANAF în combaterea evaziunii – acțiune concentrată pe domeniile cu risc mare de evaziune, conform matricii de risc. Majorarea drastică a amenzilor/penalităților pentru evaziune si muncă la negru. Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorități a unei baze de date online cu toți lucrătorii angajați (ID, fotografii) în sectoarele cu incidență mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligați să-și actualizeze informațiile odată cu angajarea/concedierea de personal și să notifice autoritățile care administrează contribuțiile sociale. (Termen 1 ianuarie 2018).
  • În plus, intenționăm constituirea unei direcții în cadrul ANAF (și cooperare cu Registrul Comerțului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi precum și consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție.
  • Vom aduce modificări legislației astfel încât până la 31 decembrie 2019 firmele cu capital negativ să-și reîntregească capitalul și ANAF să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiții.
  • Totodată, vom modifica Legea insolvenței cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau daca nu-și respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni. Legea 31/1990 o vom modifica astfel încât o persoană să nu mai poată înființa o societate un anumit număr de ani dupa 2 insolvențe.
  • Pentru a crește gradul de colectare al taxelor vom împuternici ANAF cu colectarea cât mai multor taxe, inclusiv cele de la AFM, începand cu 1 ianuarie 2018.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fisc
insolventa
pierderi
firme