Propunere de modificare a legislației privind taxele judiciare de timbru

Propunere de modificare a legislației privind taxele judiciare de timbru
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 iun 2020

Acțiunile și cererile în instanță având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice tar urma să fie taxate cu 100 lei, similar cu taxele judiciare de timbru privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Un proiect de lege în acest scop a fost Inițiat de deputații liberali Gabriel Andronache și Ioan Cupșa, care propun astfel corectarea legislației privind taxele judiciare de timbru, în sensul amonizării cu legislația penală.

Guvernul vrea din nou o taxă de timbru pentru cei pe care îi privește drept \ CITEȘTE ȘI Guvernul vrea din nou o taxă de timbru pentru cei pe care îi privește drept "contestatari de profesie" la licitații publice cu fonduri UE

Autorii arată că, în urma intrării în vigoare a noului Cod Penal, a fost modificat textul infracțiunii de vătămarea corporală din culpă, iar vătămările corporale ce necesită pentru vindecare cel mult 90 zile nu mai fac obiectul unei infracțiuni, fiind dezincriminate cea mai mare parte a faptelor care au drept urmări vătămări ale integrității fizice și/sau psihice.

Din punct de vedere statistic, subliniază însă inițiatorii, numai 10% din cazurile de vătămare corporală ce rezultă în urma accidentelor de circulație sunt evaluate medico-legal la peste 90 zile de îngrijire medicală, intrând astfel sub incidența legii penale. Restul de 90% au trecut în sfera răspunderii civile delictuale și implicit a dreptului civil, angajând răspunderea autorului sau a asigurătorului doar în ceea ce privește obligația de despăgubire, conform legislației din domeniul răspunderii civile auto obligatorii RCA. Mai mult, în cazul accidentelor soldate cu decesul autorului faptei, cauzele de acest gen sunt clasate în penal, persoanele vătămate rămânând să se judece în instanțele civile pentru vătămările suferite.

Față de această situație juridică, Consiliul Superior al Magistraturii s-a pronunțat în ședința din 4 mai 2017,plenul hotărând în unanimitate sesizarea ministrului Justiției cu propunere de modificare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, în sensul în care acțiunile și cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice trrebuie să foe scutite de la plata taxei judiciare de timbru.

În Parlamentul României exista la acea dată un proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru în ansamblul său, respectiv PL-x 394/2013/2016, iar ministrul Justiției a formulat un amendament la proiect în sensul celor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii, amendamentul fiind admis de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.

ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest: Dispar ipoteca pe bunuri și declarația pe propria răspundere. Firmele nu mai trebuie să facă dovada că au fost afectate de criză CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest: Dispar ipoteca pe bunuri și declarația pe propria răspundere. Firmele nu mai trebuie să facă dovada că au fost afectate de criză

Deoarece proiectul de lege în cauză nu a putut fi finalizat nici până în prezent, existând opinii divergente asupra altor prevederi din textul ordonanței menționate, deputațiii liberali au inițiat proiectul de lege

”Aspectul semnalat de CSM prezintă maximă urgență de punere în aplicare, întrucât are în vedere garantarea accesului liber la justiție în România, precum și valorificarea dreptului la integritate fizică și psihică, drepturi, atât constituționale, cât și consfințite prin tratatele internaționale în domeniu”, subliniază autorii proiectului.

Prin urmare, întrucât în actuala legislație privind taxele judiciare de timbru este reglementat accesul la justiție pentru acțiunile privind stabilirea și acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnității sau reputației unei persoane fizice prin plata unei taxe de 100 lei, inițiatorii consideră că prejudiciile cauzate prin vătămările aduse integrității fizice și/sau psihice ale persoanelor au o însemnătate cel puțin egală cu primele, iar proiectul prevede că ”acțiunile și cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrității fizice și/sau psihice se taxează cu 100 lei”.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe judiciare
timbru
prejudiciu
material
moral
vatamare
integritate
fizica
proiect
lege