România a ieșit să se împrumute în euro de pe piața externă

România a ieșit să se împrumute în euro de pe piața externă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 mai 2024

Ministerul Finanțelor a ieșit astăzi pe piața externă să se împrumute în euro prin vânzarea de eurobonduri pe 8 ani și 13 ani. Guvernul s-a împrumutat deja de pe piețele externe la începutul acestui an, în două rânduri, cu 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie. Profit.ro a scris recent că statul a ajuns cu împrumuturile, după primele patru luni, la 90,69 miliarde de lei, dintr-un necesar brut de finanțare anunțat pentru întreg anul 2024 la 181 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

UPDATE 16.41 Sumele subscrise (ofertele din partea investitorilor) se ridică la 7,6 miliarde de euro. Costurile indicative de împrumut au coborât la midswap+265 puncte de bază pentru obligațiunile pe 8 ani și la midswap+300 puncte de bază pentru cele pe 13 ani.

Aranjorii emisiunii sunt BNPP, Citi, ERSTE, HSBC (B&D), JPM, SocGen.

DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

Emisiunea pe 8 ani este cotată în deschidere la rata midswap+285 puncte de bază (midswap fiind la 2,78%), iar cea pe 13 ani la midswap+320 puncte de bază, potrivit Bloomberg.

Sumele obținute ar urma să fie folosite în scopul acoperirii deficitului bugetar, pentru rostogolirea datoriei care ajunge la plată și pentru operațiuni de management al lichidității.

Ce a împrumutat Guvernul în primele patru luni din 2024

Împrumuturile luate de către Guvern de la investitori mari, cum ar fi bănci și fonduri de pensii, de la populație (prin programele Tezaur și Fidelis), dar și de la instituții financiare internaționale, cum sunt băncile de dezvoltare, au ajuns la finalul lunii aprilie la 90,69 miliarde lei, în urcare cu 12,93 miliarde lei, comparativ cu nivelul de 77,76 miliarde lei înregistrat la final de martie, conform analizei Profit.ro. Ministerul Finanțelor se împrumută, în numele Guvernului, pentru a acoperi deficitul bugetar, planificat la 87 miliarde de lei (5% din PIB) pentru anul 2024, precum și necesarul de fonduri pentru rostogolirea datoriei existente (plata cu noi împrumuturi a datoriilor care ajung la scadență).

Pentru anul 2024, necesarul brut de finanțare (deficit+rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei. Un deficit bugetar peste ținta de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024 ar determina, însă, Ministerul Finanțelor să împrumute mai mult decât a programat.

EXCLUSIV FOTO Unde amplasează Vama și Finanțele cele 26 de scanerere finanțate din PNRR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Unde amplasează Vama și Finanțele cele 26 de scanerere finanțate din PNRR

În aprilie, Finanțele s-au împrumutat preponderent  de pe piața internă (în lei și valută), segment pe care împrumuturile contractate au urcat la final de aprilie la 48,13 miliarde lei, de la 36,12 miliarde lei la final de martie. Soldul împrumuturilor luate de pe piața externă a urcat cu circa 1 miliard de lei, la 42,56 miliarde lei (echivalent în lei al împrumuturilor în euro și dolari).

Până în prezent, Ministerul Finanțelor a împrumutat 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie și 12,93 miliarde lei în aprilie.

Statul a ieșit să se împrumute pe piețele externe la început de an

În ianuarie, România a împrumutat 4 miliarde de dolari prin vânzarea de titluri pe 5 ani și 10 ani, în valoare de câte 2 miliarde de dolari pentru fiecare maturitate.

În februarie, România a împrumutat de pe piețele financiare 4 miliarde de euro, 2 miliarde de euro prin vânzarea de titluri obișnuite pe 7 ani și alte 2 miliarde de euro prin vânzarea de obligațiuni verzi pe 12 ani. Împrumutul cu obligațiuni verzi este primul astfel de împrumut pentru statul român.

Necesar brut de finanțare de 181 miliarde lei pentru 2024

În 2024 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 181 miliarde lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar necesarului brut de finantare, de aproximativ 181 miliarde lei, cu 10,8% mai puțin față de volumele atrase în anul 2023 (203 miliarde lei), fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5% din PIB (aproximativ 86,6 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2024, în sumă de 94,4 miliarde lei.

În 2023, împrumuturile au ajuns la 203 miliarde lei, dintr-un necesar de finanțare modificat repetat, din cauza deficitului bugetar

Inițial, pentru 2023, pe baza construcției bugetului, necesarul brut de finanțare a fost anunțat la 160 miliarde lei. Ulterior, pe măsură ce a devenit tot mai clar că deficitul bugetar va fi peste ținta inițială de 4,4%, necesarul a fost revizuit la 180 miliarde lei, după care la 200 de miliarde de lei. La mijlocul lunii decembrie, necesarul de împrumut a fost revizuit pentru a treia oară în anul 2023, și a fost anunțat la 205 miliarde lei.

Împrumuturile efectiv contractate s-au situat la 203 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
eurobonduri